23948sdkhjf

Ska lyfta verktygstillverkningen med hjälp av 3D-printing

Projektet involverar Jönköping University och företag som Uddeholm Tooling, Husqvarna och Intermekano.
Jönköping University och KK-stiftelsen satsar på två projekt för att omvandla verktygstillverkningen.

För att få fart på additiv tillverkning är det viktigt med rätt materialegenskaper som har god tillförlitlighet. Att kunna designa verktygen är även det av stor betydelse.

Projektet som går under namnet Tooladdict går ut på att framställa pressgjutningsverktyg med vad som beskrivs som nästa generations verktygsstål tillsammans med företaget Uddeholm Tooling. Utvecklingen av processen kring 3D-printing sker tillsammans med PLM Group och 3DMetPrint som båda levererar lösningar på området för additiv tillverkning.

Det andra projektet kallat Distinct är inriktat mot att designa verktyg för additiv tillverkning och få ett effektivt underhåll. Det krävs ett nytänk och modularisering av verktygen. Bedömningen är att resultatet kommer bli helt nya verktygskonstruktioner och metoder för verktygsdesign. Utveckling av mjukvarustöd för detta sker tillsammans med Maxiom.

Båda projekten involverar verktygstillverkare som Intermekano och pressgjutare som till exempel COMPtech och Husqvarna. Det omfattar bland annat fullskaletestning av verktyg i riktiga produktionsförhållanden. Även Swerea SWECAST deltar i projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109