23948sdkhjf

E.ON inviger vindkraftparken Rödsand 2

Under fem år kommer E.ON investera hela 8 miljarder Euro i förnybar energi och att minska koldioxidutsläppen. Rödsand 2 är med och minskar utsläppen av koldioxid med omkring 700 000 ton per år i det nordiska elsystemet.
Med Rödsand 2 har Danmark fått ytterligare en vindkraftpark, och har därmed stärkt sin position som ett av Europas ledande vindkraftsländer.

Den danska vindkraftparken Rödsand 2 består av 90 vindkraftverk med en samlad effekt på 207 megawatt, vilket innebär att parken kan producera omkring 800 miljoner kilowattimmar per år.

Det motsvarar hushållsel till cirka 200 000 hushåll.

Ersätter kolkraft
Mellan åren 2007 och 2012 investerar E.ON hela 8 miljarder Euro i förnybar energi och att minska koldioxidutsläppen.

Rödsand 2 ersätter bland annat kolkraft och minskar därmed utsläppen av koldioxid med omkring 700 000 ton per år i det nordiska elsystemet.

- En fjärdedel av E.ONs investeringar i elproduktion 2010-2011 går till förnybar energi. Och den största delen av dessa investeringar läggs just på vindkraft, säger Mark Porter, VD E.ON Vind Nordic i ett pressmeddelande.

Ökar havsbaserad vindkraft
Redan nu är E.ON en ledande aktör inom området havsbaserad vindkraft och 2011 kommer företaget att stå för 40 procent av Europas installerade vindkraftskapacitet till havs.

- E.ON har cirka 500 MW i havsbaserad vindkraft i Storbritannien, Danmark and Tyskland, antingen i drift eller under uppbyggnad. Det gör oss till den tredje största aktören när det gäller installerad kapacitet i havsbaserad vindkraft. Fram till 2020 räknar vi med att ha installerat över 4 000 MW, säger Mark Porter.

Bygger ut i Sverige
E.ON bygger även ut vindkraften i Sverige.

Just nu pågår arbetet med att på land bygga vindkraft på tre olika orter i Sverige; Nybro, Lilla Edet och Öringe.

Totalt handlar det om cirka 35 MW vilket tillsammans ska producera energi motsvarande hushållsel till nära 16 000 villor.

Projekten har redan startat och fram emot nästa sommar producerar samtliga el. Sammantaget är detta en investering på omkring en halv miljard svenska kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078