23948sdkhjf

Storinvesterar nära en halv miljard i Värmland

"Jättestort steg framåt – vi kommer att bli världsledande".
Företaget Uddeholm storinvesterar nära en halv miljard i Hagfors. Det rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

De bygger en ny pulveranläggning för att tillverka metallpulver för 3D-printing, en ny värmeugnsanläggning och bygger ut för fler så kallade ESR-ugnar.

– Det här är ett jättestort steg framåt för Uddeholm. Det här är nästa generations teknik. I och med detta beslut så tar vi första steget in i framtiden och en ny tillverkningsprocess, där vi kommer att bli drivande. Det här är framtidens produktionssätt och jag tror att det kommer att bli en jättestor marknad. Det ser vi på det pulver vi redan utvecklat i mindre skala. Det är stor efterfrågan globalt sett, säger vd Johnny Sjöström till tidningen.

Bolaget siktar in sig mot vissa specifika nischer, som bilindustrin och verktygsstål.

– Vi kommer bli världsledande. Det är ingen tvekan om det. För Hagfors, för Värmland och för Sverige kommer detta att få stor betydelse för jag vet att vi kommer att ligga i framkant högteknologiskt, säger Johnny Sjöström till NWT.

Uddeholm har tillverkat stål i hela 350 år. 1668 byggde Johan Karlström en hammarsmedja och ett stålverk i Stjärnsfors, Uddeholm. Det ledde till att smedjor och gjuterier växte fram i regionen som med tiden förenades under namnet Uddeholm.

1870 blev företaget ett aktiebolag och åtta år därefter byggdes stålverket i Hagfors på precis samma plats som det står i dag. Tillverkningen bedrivs på exakt samma plats - då som nu.

Sedan 2007 ingår Uddeholm i den globala börsnoterade stålkoncernen Voestalpine med säte i österrikiska Linz. Koncernen har totalt över 46 000 medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094