23948sdkhjf

Försvarsmaktens nya riktlinjer för vindkraftverk

Den generella fyra mils regeln upphör, istället får varje enskilt flygfält egna avgränsningsområden.
En tillfällig gräns för etablering av vindkraftverk i anslutning till militära flygplatser har varit en radie på 40 kilometer.

Denna gräns har nu anpassats till de lokala förutsättningarna vid samtliga militära flygplatser, skriver Försvarsmakten.

Enligt Ekot kommer Malmen i Linköping, Såtenäs och Vidsel- och Jokkmokksbasen i Norrbotten fortfarande att ha 40 kilometers gränsen.

Bygglov och miljötillstånd
Ifall vindkraftverken som planerats inom dessa områden får byggas eller inte, beror på om man redan har beviljats bygglov och miljötillstånd.

I de fall där man beviljats bygglov och/eller miljötillstånd av ett korrekt och fullständigt beslutsunderlag med beaktande av totalförsvarets intressen har Försvarsmakten inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder.

Har bygglovs- eller miljötillståndsprocessen inte påbörjats uppmanar Försvarsmakten vindkraftsintressenterna att vara observanta på de nya områden som omfattas av detta beslut.

Där Försvarsmakten på grund av det tidigare preliminära stoppet på 40 kilometer kring flygplatserna har lämnat preliminärt besked uppmanas vindkraftsintressenter att inkomma med förnyad förfrågan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078