23948sdkhjf

Startskottet för världens största havsbaserade vindkraftpark

Vattenfall invigde i torsdags Thanet Offshore Wind Farm (TOW) utanför Englands sydostkust.
Vindkraftparken har 100 turbiner och kommer att producera elektricitet motsvarande 200 000 engelska hushålls årsförbrukning.

Thanet Offshore Wind Farm
Thanet är världens hittills största vindkraftpark och en betydande investering i förnyelsebar energiproduktion.

Den el som kommer att utvinnas från vindarna i Engelska kanalen innebär en kraftig ökning av förnybar energi i Storbritannien och ett betydande tillskott till Vattenfalls arbete för att minska koldioxidutsläpp från företagets elproduktion.

Byggandet av Thanet vindkraftpark har tagit drygt två år och parken beräknas vara i drift i minst 25 år.

Med 300 MW är den världens största och varje turbin är upp till 115 meter hög.

Vindkraftparken täcker en yta på 35 kvadratkilometer vilket motsvarar över 4000 fotbollsplaner.

Invigningen
Invigningen ägde rum till havs med Vattenfalls koncernchef Øystein Løseth och Storbritanniens miljö- och klimatminister Chris Huhne bland deltagarna och med de 100 vindkraftturbinerna som mäktig bakgrund.

– Med Thanet Offshore Wind Farm har Vattenfall tagit ett avgörande steg mot en fördubbling av sin vindkraftproduktion till 2011 och vi fortsätter att gå i täten i utvecklandet av havsbaserad vindkraft. Vindkraft kommer att vara en hörnsten för både lönsamhet och hållbarhet för Vattenfall i framtiden, säger Øystein Løseth, Vattenfalls koncernchef i ett pressmeddelande.

Han framhåller också att detta projekt inte hade varit genomförbart utan den engelska regeringens stöd och intresse för förnyelsebar energi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078