23948sdkhjf

Vad ska underleverantörerna leva av?

Underleverantörerna upplever att deras kunder nu kräver längre betalningstider och det tär på likviditeten.
Flera företag önskar längre betalningstid än de tidigare vanliga 30 dagar, enligt Svensk Industriförening har flera företag idag betalningstider på upp till 120 dagar.

Enligt en undersökning som Svensk Industriföreningen har genomfört under juli-augusti 2010 har 60 procent av underleverantörerna drabbats av att kunderna förlängt betalningstiderna de senaste 2 åren.

Inte rimligt
Anders Ekdahl vd för Svensk Industriförening säger i ett pressmeddelande att: ” det inte är rimligt att underleverantörerna som ofta är mindre företag ska finansiera storföretagens verksamhet genom långa betalningstider.

Han fortsätter: ”Som det ser ut i dag riskerar många underleverantörer att försvinna på grund av likviditetspåfrestningen. Därtill får de svårt att hänga med i konjunkturuppgången eftersom de egna kostnaderna fortfarande betalas inom 30 dagar.”

Ny lagstiftning?
Men det är inte enbart storföretagen som har infört långa betalningstider, även de statliga bolagen har ändrat sina betalningstider.

- Om inte kunderna själva inser att det inte håller i längden ser vi gärna en lagstiftning av fransk modell med 60 dagars betalningstid, avslutar Anders Ekdahl sitt uttalande i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078