23948sdkhjf

Nya vindkraftverk på Sveaskogs mark

E.ON Vind har inlett ett samarbete med Sveaskog.
Företagen har tecknat ett avtal som ger E.ON möjlighet att under de närmsta åren projektera lämpliga områden i kommunerna Sandviken, Gislaved, Vaggeryd och Kungsbacka.

Planen är att E.ON ska bygga ett 40-tal vindkraftverk på Sveaskogs mark, vindkraftverken ska finnas på plats kring årsskiftet 2012-2013.

- Tack vare samarbetet med Sveaskog tar vi ett stort steg mot vårt mål om mer förnybar elproduktion i Sverige, säger Mark Porter, VD för E.ON Vind Sverige i ett pressmeddelande

Första steg Nybro
Första steget i samarbetet är ett område i Nybro, där E.ON bygger tio vindkraftverk på Sveaskogs mark. Den nya vindparken börjar byggas efter sommaren och planeras stå färdig sommaren därpå.

Där ska tas fram underlag för de tillståndsansökningar som krävs för att kunna bygga anläggningarna, i enlighet med de nya reglerna i Miljöbalken.

E.ON kommer att svara för information till och dialog med alla berörda i de områden som valts ut för tillståndsprövning.

De tio vindkraftverken som E.ON planerar i Nybro ska producera el motsvarande hushållsel för cirka 10 000 villor. Detta möjliggör minskade koldioxidutsläpp i storleksordningen 40 000 ton per år.

Svårt att hitta nya områden
Enligt Mark Potter är en av branschens stora utmaningar framöver att hitta nya lämpliga områden för vindkraft. Detta i takt med att vi närmar oss de mål som regeringen fastställt för utbyggnaden av vindkraft.

Vindkraftverken som E.ON planerar på Sveaskogs mark ska producera el motsvarande hushållsel för mellan 30 000 och 40 000 villor. Detta möjliggör minskade koldioxidutsläpp i storleksordningen 160 000 ton per år.

- Att samarbeta med en stor markägare som Sveaskog ökar möjligheten att hitta nya storskaliga områden för vindkraft och därmed öka andelen förnybar elproduktion, säger Mark Porter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094