23948sdkhjf

Medvind för Skellefteå Krafts miljardsatsning

Den jättelika vindkraftpark som planeras i Blaiken, 2 mil norr om Storuman, är nu mycket nära att bli verklighet.
Enligt ett pressmeddelande är en av Europas största landbaserade vinkraftparker nära att bli verklighet, det står klart efter att moderbolaget Skellefteå Stadshus AB ställt sig bakom Skellefteå Krafts styrelses beslut att investera 2,3 miljarder kronor i projektet

Projektet omfattar totalt 100 vindkraftverk.

Drivs i partnerskap
Skellefteå Kraft kommer att äga 60 % av vindkraftparken som ska drivas i partnerskap. Den årliga produktionen beräknas bli mellan 600-720 GWh.

– Skellefteå Kraft har under lång tid arbetat med utredningar kring Blaikenprojektet och tagit alla nödvändiga steg för att kunna fatta ett välgrundat beslut. Satsningen stämmer också väl överens med Skellefteå Krafts ambitioner att ytterligare öka den egna produktionen av förnybar energi, säger Bert Öhlund, ordförande i Skellefteå Stadshus AB.

Start i 2011?
Grundläggande preliminära bygg- och miljötillstånd samt tillstånd från Energimarknadsinspektionen att bygga och driva elnät inom vindkraftsparken har tidigare tilldelats projektet.

Beslut i Skellefteå kommunfullmäktige och Länsstyrelsens godkännande av det preliminära miljötillståndet återstår nu innan projektet kan gå vidare mot den första etappen som är planerad att starta under 2011.

– Planeringen för projektet har pågått sedan 2005 och det känns mycket bra att vi förhoppningsvis har alla parametrar helt klara inom kort. Det är ett enormt åtagande och det har inte minst varit viktigt att hitta en stabil och professionell partner, vilket vi nu gjort. Vi är inne i slutförhandlingar med Fortum som avser gå in i projektet med 40% ägande, säger Robert Lindberg, ordförande i Skellefteå Kraft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125