23948sdkhjf

Tung svensk industri söver bebisar

Höghållfast stål från SSAB, som används till flera säkerhetsdetaljer inom världens fordonsindustri har blivit nyckelmaterial i en sovgunga.
Till den nya sovgungan Mawok används höghållfasta stålet Docol 1000 DP.

Stålets egenskaper har varit avgörande för den smidiga, lätta och samtidigt starka konstruktion som gjort sovgungan möjlig skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Ideén kommer från Thailand
Idén till sovgungan kommer från Thailand där entreprenören och designern Monica Landberg semestrade för några år sedan. Där hittade hon en gunga som gungade upp och ner med hjälp av en fjäder. Den fungerade för Monica Landbergs nio månader gamla baby.

- Vi tog med den hem till Sverige där den väckte intresse bland bekanta, förklarar hon. Vi insåg att det fanns en marknad för en liknande produkt här i Sverige. Mawok bygger på samma grundidé men är designad och konstruerad för att passa våra svenska krav, säger Monica Landberg.

Tillverkas i Sverige
Till sovgungans stålgalge används Docol med en millimeters tjocklek. Hela konstruktionen väger 2,7 kg. Tillverkningen är förlagd till Sverige, vilket ger den bästa ekonomin enligt Monica Landberg.

– Det höghållfasta Docolstålet har flera egenskaper som gör att det passar bra för den här typen av produkter, menar Joakim Nyström, försäljningschef på SSAB.

Han fortsätter: "Det är starkt och man kan därför använda tunnare dimensioner. Dessutom har stål av den här höga hållfastheten goda fjädrande egenskaper och klarar höga belastningar utan att deformeras. Det är också hårt och har en mycket jämn yta som blir snygg vid lackning."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125