23948sdkhjf

LKAB öppnar ny järnmalmsgruva

Miljötillståndet är på plats för den nya gruvan på Gruvberget – det är den första nya gruvan LKAB startar på 50 år.
Beskedet från Miljödomstolen innebär att LKAB kan påbörja sin satsning för att öka produktionen med 10 miljoner ton färdiga produkter per år.

– Vi siktar på 37 miljoner ton, och Gruvberget är ett viktigt steg för att klara den ökningen. Det måste vi göra för att kunna följa våra kunder som vill växa. Efter våra investeringar i nya pelletsverk och uppgraderad logistik är det gruvorna som är flaskhalsen. Vi behöver mer järnmalm, helt enkelt, säger Lars-Eric Aaro i ett pressmeddelande.

Nya arbetstillfällen
Den nya gruvan kommer att brytas som ett dagbrott och innebär 30-40 nya arbetstillfällen i Svappavaara.

Den planerade brytningen kommer stegvis att öka till maximalt 2 miljoner ton råmalm per år. Malmkroppen består av både magnetit och hematit, men endast magnetiten kommer att brytas inledningsvis.

Lång livslängd?
– Det dagbrott som inledningsvis ska brytas innehåller cirka 12 miljoner ton brytvärd malm. Vi känner till åtminstone 25 miljoner ton magnetit i dagsläget och fyndigheten är öppen mot djupet, det vill säga man ser inte dess slut. Därmed kan livslängden på gruvan komma att öka från första etappens planerade åtta år, säger Per-Erik Lindvall, direktör för Teknik- och affärsutveckling.

Invigning i maj
LKAB planerar att inviga den nya gruvan med att skjuta den första salvan i slutet på maj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11