23948sdkhjf

Scania återanställer i Europa

Scania behöver öka bemanningen för att klara en högre produktionstakt och planerar att återanställa 500 medarbetare, varav 300 i Sverige.
Antalet återanställningar inom produktionen som planeras fram till halvårsskiftet motsvarar en fjärdedel av de anställda som inte fick sina tidsbegränsade kontrakt förlängda till följd av den kraftiga nedgång som följde efter finanskrisen 2008.

– Den fortsatta återhämtningen av den globala efterfrågan gör att vi behöver öka bemanningen för att klara en högre produktionstakt under det tredje kvartalet, säger Anders Nielsen, Executive Vice President och ansvarig för Scanias produktion i ett pressmeddelande.

Flexibilitetsavtalet räcker inte till
Anders Nielsen fortsätter: ” Den produktionsökning som vi planerar kan inte hanteras inom ramen för den del av vårt flexibilitetsavtal som medger att veckoarbetstiden ökas med fem timmar per vecka. Av respekt för våra medarbetare är inte heller ett ökat övertidsuttag någon bra lösning. Därför väljer vi att även utnyttja flexibilitetsavtalets möjlighet att visstidsanställa upp till 20 procent av medarbetarna inom produktionen.”

Behovet störst inom komponentverkstäder
Behovet av återanställningar är störst inom Scanias komponentverkstäder, som finns i Sverige och som även fortsatt kommer att svara för vissa stödleveranser av delar till motorer, axlar och växellådor till produktionen i Brasilien.

Cirka 300 av de 500 av jobben finns i Sverige och de övriga vid anläggningarna för slutmontering av lastbilar i Nederländerna och Frankrike.


Sedan slutet av 2008 har antalet anställda inom Scanias produktion minskat med cirka 3 000 personer, varav 2 000 visstidsanställda som inte fått sina kontrakt förlängda. Resterande del av minskningen beror på stopp för ersättningsrekrytering till följd av pensionsavgångar etc.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094