23948sdkhjf

Stena går till motangrepp

Stena Aluminium vill fördubbla sin produktion i Älmhult, men miljöpolitikerna i miljö- och byggnämnden sa nej - nu svarar Stena till länstyrelsen.
Staffan Persson, vd för Stena Aluminium, och Christer Forsgren, som är miljö- och teknikchef på Stena Metall, menar att miljöpolitikerna har formulerat sitt ställningstagande på felaktiga grunder.

-Tjänstemannayttrandet innehåller så många felaktigheter att vi känner att vi är tvungna att kommentera det, säger Staffan Persson till Smålandsposten.

Kommunen
Kommunen menar att en utökning ger fler luktproblem samt att de skriver i sitt yttrande att dioxinet som uppmätts i dammarna riskerar att nå vattentäckten Möcklen.

Stena har svar på tal
Enligt Smålandsposten kommer företaget att investera i en ny rökgasreningsanläggningen som kostar 40 miljoner om de får tillstånd till att utöka.

-Det kommer inte att lukta barrskog här men luktproblemet kommer försvinna, säger Staffan Persson

Vattentäckten
Med anledning av yttrandet om vattnet säger Christer Forsgren att det speciella med dioxinmolekylen är att den är fettlöslig men inte vattenlöslig. Det kan alltså inte spridas i vatten. Vidare berättar han att Stena släpper ut fem milligram dioxin per år och att dioxinet som uppmätts i sedimentet i dagvattendammarna inte nödvändigtvis kommer enbart från Stena.

Företaget vill gärna ta initiativ till att kartlägga vart dioxinet kommer från och se hur stor roll Stena har.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093