23948sdkhjf

Vision-företaget ser en ökad efterfrågan från metallindustrin

Kunderna förväntar sig i högre grad i dag "inga fel" från industriföretagens sida.
Felmarginaler på 0,5-1 procent är inte längre acceptabelt för många kunder. Det är en trend som skapar en bra tillväxt i vision-industrin. Enligt en leverantör av vision-system är det fortfarande möjligt att uppnå first mover-fördelar för metallbearbetande företag.

Bland företag som ägnar sig åt produktion och bearbetning av metallämnen, upplever vision-företaget Ivisys ett växande intresse för kvalitetskontroll utfört med hjälp av automatisk inspektion. Det är nu möjligt för Ivisys att genomföra automatisk inspektion, även på metall som reflekterar ljuset från ljuskällan, vilket tidigare har begränsat möjligheterna för automatisk vision-kontroll.

Det uppges finnas ett växande behov för detta, då företag i högre grad ska möta kundernas förväntning om ”inga fel”. Det är i dag inte acceptabelt att leverera med en felfrekvens på mellan en halv till en hel procent. Industriföretag upplever att felen blir dyrare hela tiden, antingen då leveranser med fel medför en direkt kostnad från kunden, eller en dyr ”corrective action”-process, som följd av kvalitetsbrister.

– Vi ser tydligt att det finns ett behov för företag inom metallindustrin, som står inför nya utmaningar, där de måste möta de ständigt ökande kraven på kvalitet på samtliga produkter de levererar, säger Ivisys vd Jakob Kesje.

Han upplever att många företag faktiskt inte är medvetna om att det nu finns mycket bra vision-lösningar, även för metallbearbetande företag, som historiskt sett har varit begränsade av teknologins utmaningar med kontroll av reflekterande ytor på metall.

Vision-teknologin har också traditionellt sett oftast blivit använd vid stora produktionsserier, såsom produktion av drycker, där man till exempel kontrollerar om en etikett är korrekt fastsatt. Men i dag är vision mycket mer än så.

– Kärnan i modern vision är programvaran, och som med all annan programvara, har det hänt väldigt mycket under de senaste åren. Detta innebär, att det i dag är möjligt, att utföra vision-kontroll av ämnen som för några år sedan inte gick att kontrollera med en kamera, säger Jakob Kesje.

Han ger ett exempel med ett metallämne som har bearbetats i en svarv:

– När den gjutna metallen bearbetas, är det oundvikligt att det uppstår porositeter i ytan, och om dessa är för stora, är det en indikation på olika fel i materialet. Att upptäcka bristerna, än mindre bedöma deras storlek och avståndet till kanterna med mera, har varit svårt med manuell kontroll. Denna typ av slumpmässiga fel, har också tidigare varit svårt för vision-system att identifiera, men nu när programvaran har blivit så avancerad är det inte längre ett problem, säger Jakob Kesje.

Vision-marknaden växer med cirka åtta procent per år och förväntas på globalt plan nå en omfattning på cirka 14 miljarder kronor under 2022, enligt en rapport från business intelligence-företaget Markets and Markets. Drivkraften bakom denna tillväxt är ett växande behov för särskilt kvalitetskontroll och en allmän automatisering av produktionsprocesser inom fordons, läkemedel, livsmedel och förpackningsindustrin, går det att läsa ur rapporten.

– De stora aktörerna inom till exempel bilindustrin har för flera år sedan påbörjat implementeringen av vision, men även där, har man inte kommit i mål ännu. Många underleverantörer automatiserar sin produktion utan att säkerställa automatisk kontroll, vilket skapar en osäker situation för vissa kunder, då det kan resultera i en dyr efterkontroll i stället för den processkontroll man hade förr. Det finns alltså goda möjligheter för att vara first-mover inom den pågående automatiseringsprocessen, genom att tillämpa vision för att sticka ut från konkurrenterna och leverera vad som upplevs som felfria batches – innan det blir standard för alla, säger Jakob Kesje.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.879