23948sdkhjf

Mot toppen visar Teknikföretagens konjunkturprognos

Bilindustrin rullar starkt samtidigt som det finns tydliga tecken på att också maskinindustrin är på väg uppåt och att konjunkturen förbättras på bred front.
Undantaget från den generellt ljusa bilden av konjunkturen för teknikindustrin är teleindustrin som kraftigt reducerat sin verksamhet i Sverige. Teknikföretagen räknar med 4 procents högre teknikproduktion och exklusive teleprodukter blir ökningen i produktion klart högre.

Bättre än USA

Internationellt är det främst i asiatiska länder som Kina, Japan och Sydkorea som tillväxten tilltagit. Viktigare med svenska förtecken är att industrin i Europa nu får upp lite bättre fart. Tillväxten för industrin i Europa är faktiskt lite bättre än den är i USA.

Investeringarna ökar

Positivt är också att investeringarna på många håll börjat röra sig uppåt och det märks också på orderingången till maskinindustrin, inte minst i Tyskland. Orderingången till maskinindustrin har också börjat öka från låga nivåer i Sverige och i USA.

Ökade investeringar är ett säkert tecken på att konjunkturen förstärks och ökade investeringar är särskilt positivt för teknikföretag i Sverige. Konjunkturen kommer därför att fortsätta förbättras i år och troligen även en bit in i nästa år.

Begränsningar i produktionskapacitet

Den tidigare draghjälpen från personbilsindustrin internationellt ser däremot ut att tillväxtmässigt dämpas. Så är fallet i USA och Kina där försäljningstoppar redan har passerats. Från svensk horisont kan det också framöver handla om begränsningar i produktionskapacitet i befintliga anläggningar. Europamarknaden för tunga lastbilar ser ut att hamna endast några procent över nivån i fjol.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063