23948sdkhjf

Flygning med solenergi jorden runt

SKF bidrar med specialistkunskap till Solar Impulse, det första flygplan som konstruerats för att flyga natt och dag utan miljöförstörande bränsle.
Enligt ett pressmedelande från SKF är syftet med Solar Impulse-projektet är att flygplanet ska lyfta och flyga jorden runt enbart med hjälp av solenergi.

Konstruktionen av flygplanet kräver avancerad teknik och forskning inom områdena kompositkonstruktion, lätta material och upplagring av energi.

Specialistpartner
SKF deltar i projektet som en specialistpartner och bidrar till utvecklingen av detta unika flygplan med produkter och teknisk kunskap inom lagerteknik, analytisk modellering och virtuell testning.

Under projektets första fas kommer SKF att bidra med speciella spårkullager i hybridutförande för planets huvudpropeller.

Jorden runt i fem etapper
Prototypen har konstruerats för att påvisa möjligheten att flyga på natten. Till sommaren 2010 kommer man att göra ett försök att fullborda en komplett cykel dag-natt-dag.

När denna milstolpe har uppnåtts, kommer ett andra flygplan att byggas, med målet att 2013 flyga jorden runt i fem etapper om fem dygn vardera.

Solar Impulse, som ligger i Schweiz, grundades av två välkända pionjärer och uppfinnare. Bertrand Piccard, psykiatriker och flygare, gjorde den första ballongflygningen jorden runt utan stopp, och André Borschberg, ingenjör och ekonom, är jaktflygare, flygplans- och helikopterpilot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078