23948sdkhjf

Nej till produktionsökning

Stena Aluminium i Älmhult har ansökt om att öka produktionen, men miljö- och byggnämnden säger nej och anser att Stena borde hitta en ny lämplig lokalisering.
Stena Aluminium vill öka sin produktion från 50 000 ton osmält aluminium per år till 90 000 ton per år, men Miljö- och byggnämnden är kritiska och anser att tillståndet inte ska ges.

- Det är inte ofta vi säger att en tillståndsansökan ska avslås. Oftast brukar man kunna vara positiv, men föreslå att företaget ska komplettera med ett villkor eller åtgärder, säger Kristin Täljsten, miljöinspektör på miljö- och byggförvaltningen i Älmhults kommun till Smålandsposten.

Ligger för centralt
Orsaken till avslaget är för att företaget ligger centralt i Älmhult. Närmaste bostäderna ligger på 50 meters avstånd från fabriken och närmaste skola ligger 400 meter bort.

Smålandsposten citerar politikernas beslut: ”Nämnden anser inte att bolaget har lyckats visa att verksamheten kan bedrivas utan att betydande hälso- och miljöstörningar uppstår”.

Flytta företaget
Miljö- och byggnämnden hade gärna sett att Stena Aluminium flyttar verksamheten då industriområdet ligger nära Möckeln, som är en dricksvattentäkt.

Kommunen har redan utmärkt ett område söder om Älmhult.

Att flytta företaget ville kosta 360 miljoner kronor, medan utökningen beräknas kosta 80 miljoner kronor, därför anser Stena att en flytt är orimlig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.069