23948sdkhjf

Stålinvestering övervägs i Torneå

Stålbolaget Outokumpu planerar att fördubbla produktionskapaciteten för ferrokrom i Torneå, Haparandas tvillingstad på andra sidan riksgränsen.
Outokumpu säger i ett pressmeddelande att investeringsbeslutet bland annat hänger på det kommande kärnkraftsbeslutet i Finland – för projektet är beroende av elpriset och -tillgången.

Elpris och tillgång
– Det här projektet erbjuder många möjligheter, men det beror i hög grad på hur elpriset och tillgången till el utvecklas i Finland, säger Outokumpus vd Juha Rantanen.

Utbyggnadsplanen har funnits redan tidigare, men i december 2008 lades den på is på grund av finanskrisen. I fjol höst började priset på ferrokrom emellertid stiga på nytt.

Investering
Om investeringen på cirka 420 miljoner euro blir verklighet, skapar den ett hundratal nya jobb i Torneå och vid en gruva i Kemi några mil österut.

Under våren ska Finlands riksdag ta ställning till byggandet av en sjätte kärnreaktor. Det folkliga stödet för kärnkraft har minskat, men en majoritet är fortfarande för en utbyggnad, enligt en opinionsmätning som gjordes nyligen för tidningen Helsingin Sanomat
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063