23948sdkhjf

Jämvikt i produktionen

Verkstadsföretaget Indexator har insett fördelen med att ha jämvikt mellan kvinnor och män i produktionen, sjuktalen minskade och arbetsklimat blev bättre.
Indexator gick med i EU's projekt jämvikt och började anställa fler kvinnor i produktionen. Något som har visat sig att vara ett lyckat projekt.

NyTeknik skriver att företaget på tre år ökade andelen kvinnor på en monteringsavdelning till 25 % . En avdelning tidigare inte hade haft kvinnor anställda.

Minskade sjukdagar
Företaget har upptäckt att medarbetarna mår bättre i blandat sällskap. Sjuktalen har gått ner från 3,7 % till 2,6 %

- Det blir ett bättre arbetsklimat. Vi producerar i Sverige och konkurrerar med lågkostnadsländer, så vi måste hitta andra konkurrensfördelar. Jämställdhet är en sådan, säger vd Pär Lärkeryd till NyTeknik.

Saknar kvinnorna
Trots att Indexator gärna vill ha fler kvinnor i produktionen har lågkonjunkturen gjort att de tyvärr har varit tvungna att säga upp personal.
Då kvinnorna var de sista som kommit in, var det också kvinnorna som först fick lämna företaget.

- Den totala omställningen genom värdegrundsarbetet, hur vi betraktar män och kvinnor, har inte förstörts. Männen saknar sina kvinnliga kolleger och har klart uttalat att de vill att vi anställer kvinnor igen, säger Pär Lärkeryd.

Företaget är igång med att nyanställa och har de senaste veckorna anställt åtta nya medarbetare, fyra kvinnor och fyra män.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.69