23948sdkhjf

Aliaxis presenterar ny prototypframtagning för keramer

Tillverkningen är helt annorlunda jämfört med additiva metoder som till exempel 3D-printning.
Aliaxis, med svenskt säljkontor i Spånga, är tillsammans med Friatec specialiserade på keramiska högpresterande material. Från och med i år kan Aliaxis erbjuda två veckors ledtid på tillverkning av prototyper i de unika keramiska materialen Frialit-Degussit med hjälp av en enstegsproduktionsmetod.

Aliaxis är en betydande producent av korrosionsbeständiga och slitstarka högpresterande keramer när det gäller precisionstillverkning samt serieproduktion.

Företaget har speedat upp sin produktutveckling och introducerar sedan årsskiftet en ny metod för prototyptillverkning som är helt annorlunda jämfört med additiva tillverkningsmetoder, till exempel 3D-printning.

Denna nya metod ska erbjuda stora fördelar. Aliaxis använder en enstegsmetod med cad/cam-design som producerar prototypen från det sintrade råämnet med cnc-hårdbearbetning på mycket kort tid. Metoden möjliggör högsta geometriska flexibilitet i komponentdesign och garanterar en snabb produktutveckling från idé till effektiv serieproduktion.

För Aliaxis/Friatec tar det maximalt två veckor från sammanställningen av cad-data till färdiga prototyper.

Prototyperna motsvarar materialegenskaper till 100 procent seriekvalitet. Goda tolerans-områden och ytfinheter kan också uppnås.

Låga Ra-värden gör metoden lämplig för till exempel lagerapplikationer och ventil- och pumpdelar.

Prototyper i seriekvalitet enligt kundkrav tillverkas i de keramiska materialen aluminiumoxid, zirkoniumoxid och zirkoniumförstärkt aluminiumoxid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078