23948sdkhjf

Kraftdivisionerna håller uppe orderingången

För ABB Sverige är det kraftdivisionerna som håller orderingången uppe, medan automationsdivisionerna är påverkade av lågkonjunkturen.
ABB Sverige redovisade en orderingång på 30,5 miljarder kronor för 2009. Det är en ökning med 16 procent jämfört med 2008, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Fortsatta investeringar i infrastrukturprojekt ledde till en mycket bra orderingång för kraftdivisionerna med bland annat flera stora kraftöverföringsprojekt.

Den svaga konjunkturen med låg investeringsnivå hos industrikunderna innebar en minskad orderingång inom automationsverksamheten.

Mindre personal
Intäkterna ökade med 6 procent till 28,3 miljarder kronor medan resultatet låg på en något lägre nivå än 2008.

Antalet fast anställda medarbetare räknat i heltidstjänster minskade från 9000 till 8 700 till följd av omstruktureringar och neddragningar som gjorts för att anpassa organisationen till läget på marknaden.

”På automationssidan hade vi en stor orderstock med oss in i 2009 genom en bra orderingång under tidigare år”, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige.

Han fortsätter: ”Stora utleveranser på automationssidan tillsammans med det gynnsamma orderläget för kraftverksamheten har påverkat intäkter och resultat positivt.”

Marknadsläget
”Även om marknadsläget fortfarande är osäkert så ser bilden bra ut på längre sikt. ABB:s erbjudanden för integrering av förnybar energi och ökad energieffektivitet i framtidens hållbara samhälle ligger bra i tiden. Dessutom har ABB en god finansiell ställning”, säger Sten Jakobsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078