23948sdkhjf

Världens mest effektiva gasturbin vinner miljöpris

Siemens vann första pris i två kategorier inom det nyinrättade miljöpriset “Innovation Prize for Climate Protection and the Environment” som nyligen delades ut.
Priset belönar tekniska innovationer inom klimat- och miljöskydd. Siemens vann priser för världens mest effektiva gasturbin och en ny energisnål diskmaskin, skriver Siemens i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen
Priserna delades ut av Tysklands miljöminister Norbert Röttgen och generaldirektören för Federation of German Industries (BDI) vid en ceremoni i Tyskland.

Världens mest effektiva gasturbin som utvecklats av Siemens vann första pris i kategorin gröna produkter och tjänster.

En ny diskmaskin från BSH Bosch and Siemens Household Appliances, som använder speciella mineraler för att påskynda torkningsprocessen, vann första pris i kategorin innovation klimatskydd/produkter och tjänster.

Gasturbin
Gasturbinen är mer än 13 meter lång, fem meter hög och väger 444 ton, vilket är tyngre än världens största passagerarplan. Gasturbinen har en kapacitet på 370 megawatt. Om den ansluts med en ångturbin stiger kapaciteten till ungefär 570 megawatt. Det är tillräckligt för att möta energibehovet hos 3,4 miljoner människor, ungefär Berlins hela befolkning.

Ett kraftverk med gasturbinen blir världens mest effektiva med en verkningsgrad på över 60 procent, vilket kommer till nytta både för miljön och klimatet. De årliga koldioxidutsläppen från kraftverket blir 700 000 ton lägre än den genomsnittliga nivån för energiproduktion. Det är en minskning som motsvarar de totala utsläppen för 350 000 som kör 15 000 kilometer per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078