23948sdkhjf

Studsvik avfallsbehandlar finska värmeväxlare

Studsvik har tecknat avtal med det finska kärnkraftverket TVO för behandling och återvinning av uttjänta värmeväxlare, en order värd ca MSEK 25.
Studsvik i Sverige hanterar metalliskt och organiskt avfall. I anläggningarna i Sverige behandlas låg- och medelaktivt avfall för att bland annat återvinna värdefullt material.

Med Studsviks behandlingskoncept kan vanligtvis 80-90 procent av metallen i komponenterna friklassas och återvinnas i industrin, vilket både sänker lagringskostnaderna och minskar miljöpåverkan.

Utländska kunder
"Vi ser ett intresse från alltfler länder att behandla låg- och medelaktivt metalliskt material i stället för att deponera det direkt. Särskilt stort intresse möter våra metoder att ta hand om stora komponenter på ett miljöansvarigt och kostnadseffektivt sätt", säger Leif Andersson, chef för segment Sverige i ett pressmeddelande.

Studsvik har hittills behandlat uttjänta komponenter från såväl Sverige som andra länder och avtalade 2009 om att behandla ca 3 200 ton komponenter från Kanada.

Restprodukterna tillbaka till Finland
De finska värmeväxlarna som väger totalt ca 700 ton ska behandlas under 2010 och 2011. Restprodukterna från behandlingen kommer att sändas tillbaka till Finland för slutlagring.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079