23948sdkhjf

Vindkraft utmed järnväg

Orion Infra lanserar världens första distribuerade vindkraftssystem, avsett för järnvägsbruk.
Orion Infra lanserar Wind Powered Signal System.Systemet är patentsökt och installeras på befintliga linjestolpar vilket kraftigt minskar kostnaderna för fundament och installation, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Dessutom tar systemet även tillvara på den vind (streamline) som skapas av förbipasserande tåg och är framtaget i samarbete med Banverket.

Förnyelsebar energi
Wind Powered Signal System (WPSS) skall generera förnyelsebar energi till banverkets anläggningar och minimera naturligt köpt elproduktion.

System genererar energi även när vinden inte blåser, då det även utnyttjar det vindfång som förbipasserande tåg för med sig.

WPSS ska inte driva tågen, utan bidrar till att producera förnyelsebar energi till Banverkets signaler, belysningsarmaturer på linjen och stationer, växelvärmesystem där man väljer att installera dem för att minska andelen köpt elektricitet.

Använder befintliga stolpar
WPSS har utformats för att kunna installeras på järnvägens linjestolpar och seriekopplas med varandra – en på var sida om stolpen parallellt utmed spåret.

- Hur stor strömeffekten blir beror på hur många verk beställaren vill installera för att minimera köpt elproduktion med förnyelsebar energi och det finns många stolpar utmed våra järnvägslinjer att installera på, säger Orion Infras vd Claes Eliasson.

Orion Infras WPSS drar nytta av befintliga linjestolpar för installation och utnyttjar existerande kabelkanaler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079