23948sdkhjf

Fortsatt osäkert inom den rostfria branschen

2009 var ett svårt år inom den rostfria branschen, trots många frågetecken tror man nu på att efterfrågan kommer att öka.
I årets första marknadsrapport från Damstahl skriver de att återhämtningen för rostfritt i 2010 är möjlig, men att det fortfarande finns frågetecken.

2009
Den svenska marknaden för rostfritt stål minskade med 35 % under 2009.

Peter Sjödahl Försäljnings-& Marknadsdirektör på Damstahl kommenterar 2009 som: "det sämsta året i mannaminne" för den rostfria branschen.

Kina
Efterfrågan drevs under 2009 av Kina, här ökade efterfrågan med över 15 % medan den i Europa sjönk med över 25%. De europeiska producenterna gynnades av den kinesiska marknaden genom ökad export till Kina.

Kina har förstärkt sin position som exportör av halvfabrikat vilket ger ökad konkurrence.

Förväntningar inför 2010
Det fortsätter att råda en osäkerhet inom branschen i Sverige. Efterfrågan på rostfritt stål har dock ökat, bland annat inom lastbilssektorn.

Det förväntas att efterfrågan på rostfritt kommer att öka i hela europa, men att den kommer att ligga långt under 2009 års tillbakagång.

För tillfället drivs den förbättrade efterfrågan av att lagernivån av rostfritt är låg. Dessutom förväntar grossister och slutförbrukare stigande råvarupriser, vilket gör att de nu beställer till dagens relativt låga priser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094