23948sdkhjf

Stenhård kostnadsjakt

HA mekaniska i Älvängen sparar pengar genom att vara uppdaterade med den senaste teknik inom NC-beredning.
HA mekaniska är specialiserade på enstycks- och prototyptillverkning i svåra material som Titan och nickel/krom/molybden-legeringen Hastelloy för tuffa miljöer.

Ett moment i tillverkningsprocessen som bidragit till en förbättrad lönsamhet för företaget är NC-beredningen. Företaget har sedan många år ett löpande uppdateringsavtal med Mastercams svenska distributör AME och använder Mastercam X4 MU2 för det jobbet. Mastercam X4 MU2 innehåller utökade möjligheter till dynamisk fräsning, eller mjuka banor som det också kallas.

– Enkelt uttryckt innebär det att vi kan utnyttja en större del av fräsverktyget och fördela slitaget över en större yta. Det gör en dramatisk skillnad. Innan den möjligheten fanns var vi tvungna att byta verktyg i princip efter varje produkt vi fräste fram, men tack vare den skonsammare gången med dynamisk fräsning räcker samma verktyg till upp till 8 produkter. Eftersom ett snittpris på ett verktyg ligger kring 1 500:- förstår man ju lätt att här finns stora pengar att tjäna. Våra verktygskostnader är nu bara 25 procent av vad de var innan vi kunde höghastighetsfräsa med mjuka banor, förklarar Håkan Andersson.


Sparar personal kostnader

Men det är inte bara verktygskostnaderna som blivit lägre. En dyr resurs för företag är personalen och företaget kan nu producera betydligt mer genom att fräsa obemannat under nätterna.

– Säkerheten i fräsningen har ökat så mycket att vi ofta låter maskinen arbeta obemannad under natten, och nästa morgon när vi är tillbaks så är stycket klart. Det betyder förstås att varje person blivit mer produktiv och bidrar till en ökad lönsamhet.
Den förbättrade säkerheten gör dessutom att kassationerna har minskat betydligt. Allt detta tillsammans gör att vi kan vidmakthålla vår konkurrenskraft och leverera kvalitetsprodukter med en långsiktig lönsamhet. Jag vet att många tillverkande underleverantörer kämpar hårt med lönsamheten just nu, och jag tror att de som inte satsar helhjärtat på att vara med i teknikens framkant helt enkelt kommer att försvinna säger Håkan Andersson.

Källa: AME, HA Mekaniska

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062