23948sdkhjf

Ny teknik ökar stålindustrins konkurrenskraft

Michael Lindgren har i sitt forskningsarbete visat att höghållfast stål kan formas till komplicerade detaljer utan att få kvalitetsproblem. Nu startar han eget företag för att utveckla arbetet.
När Michael Lindgren kom till Högskolan i Dalarna som industridoktorand, tillknöts han Borlängeföretaget Ortic AB.
Den 9 december disputerade Michael Lindgren med avhandlingen Experimental and computitional investigation of the roll forming process.

Mycket kostnadseffektiv teknik
En världsunik så kallad 3D- rullformningsmaskin har byggts i ett laboratorium vid Högskolan Dalarna. Den används för att utvärdera profiler gjorda av höghållfast stål till bilindustrin. Utmärkande för 3D-tekniken jämfört med konventionell rullformning, är att man kan producera profiler med olika djup och bredd. Det görs i en enda process, från plant plåtband till färdig produkt. Plåten passerar verktygsrullar som successivt ändrar formen. Denna teknik spar tid och kostnader.

Stålindustrin måste anpassas till hård konkurrens
Michael Lindgren och hans kollegors forskning är betydelsefulla i stålindustrins anpassning till snabbare och mer kostnadseffektiv tillverkning. En växande andel av världens kallvalsade material rullformas idag. Mer och mer komplexa profiler efterfrågas. Det innebär att kraven ökar på maskin- och verktygsdesign.

Startar eget företag
Den nya teknik som har utvecklats vid Ortic AB med Michael Lindgren som forsknings- och utvecklingschef inger stora löften för framtiden inom stålindustrin. Han startar nu själv ett eget företag för att utveckla arbetet och knyta samman företag och högskola tätare.

Källa: Pressmeddelande Högskolan Dalarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11