23948sdkhjf

Nu satsar biltillverkarna på elbilar

Saab, Volvo och till och med finska Valmet alla tre företagen har en egen elbilsmodell och Valmets produktion är redan i full gång.
Saab skall bygga 100 elbilar tillsammans med elbilsföretaget Electroengine i Uppsala och batteriföretaget Boston Power. Elbilsprojektet ZE Saab 9-3 får ett stöd från svenska staten på 86,7 miljoner kronor.

- Projektet är en fortsättning på Blix-projektet i Trollhättan. Skillnaden är att det nu blir större, med fler bilar och en annan leverantör av batterier, säger Anders Lewald till Ny Teknik.

Blir det ett lyckat projekt har Bosten Power planer på att öppna en batterifabrik i Sverige.
Hos Volvo är man också igång med ett elbilsprojekt C30 BV, Volvo skall bygga 50 stadselbilar med hög säkerhet. Nu får Volvo hälften av sin budget täckt av staten.

- Målet är att stärka Volvo Personvagnars kompetens inom elbilsområdet och initialt utveckla en eldriven bil avsedd för stadstrafik och som kan täcka 90 procent av det dagliga transportbehovet för en vanlig bilpendlare, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Vad gäller finska Valmets elbilar så är produktionen redan igång. Valmet tog över norska Think och flyttade fabriken till Finland, nu är produktionen i full gång och den första Thinkbilen har rullat ut från fabriken. Fabriken har redan en orderstock på 2300 bilar.

Den planerade årsproduktionen är flera tusen bilar och mer än 100 anställda kommer i 2010 vara involverade i tillverkningen av Thinkbilen.

Källa: Ny Teknik

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109