23948sdkhjf

Årets maskin/Fordonsleverantör

Renova har tillsammans med Volvo och Norba vunnit klassen Årets Maskin/Fordonsleverantör med elhybridsopbilen under Återvinningsgalan 2009.
Renova vann två klasser på Återvinningsgalan 2009 (Swedish Recycling Award) som ägde rum den 3 december i Stockholm. Dels för världens första elhybridsopbil och dels för "samlaren" - ett system för enklare återvinning av hushållens farliga avfall.

Elhybridbilen, som är den första i sitt slag i världen, går för närvarande i ett så kallat fältprov i ordinarie verksamhet med sophämtning i centrala Göteborg. Bilen drivs med diesel eller el och lastar och komprimerar alltid med el från ett separat batteri. Batteriet laddas med plug-in-teknik under natten.

Bilen är så konstruerad att den slår av dieselmotorn 30 sekunder efter det att den stannat och är således helt tyst och utsläppsfri under framkörningen av sopkärl, tömning och komprimering. Jämfört med en traditionell sopbil ger bilen 30 procent mindre utsläpp och är således mycket energieffektiv.

Samlaren (som utvecklats av Renova tillsammans med Kretsloppskontoret i Göteborg och Chalmers) vann i klassen ÅRETS KRETSLOPPSAVGIFTARE. Samlaren är ett specialdesignat skåp, där man kan lämna t. ex. lampor och småelektronik. Samlaren för farligt avfall finns idag på många större arbetsplatser och köpcentra över hela Sverige.

David Dalek, affärsutvecklare på Renova som varit med och utvecklat samlaren:
- Samlaren är ett fint exempel på en innovation som hjälper den vanliga människan att att göra en bra insats för miljön på ett enkelt sätt. Att sortera bort det farliga avfallet är ju en av de viktigaste uppgifterna för oss alla i det vardagliga miljöarbetet. Priset sporrar oss till fortsatt utveckling av användarvänlig miljöteknik.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125