23948sdkhjf

Framtida möjlighet

LKAB ombildas till ett publikt aktiebolag, för att underlätta möjligheten för eventuella framtida lån.
Ombildningen träder i kraft när beslutet om övergång har registrerats hos Bolagsverket, vilket förväntas ske inom några veckor.

- Initiativet kommer ifrån LKABs ledning, säger styrelseordförande Björn Sprängare. Syftet är att ge bolaget en framtida möjlighet att vid behov kunna vända sig till kapitalmarknaden för upptagande av lån eller annan finansiering. Med tanke på rådande konjunkturläge och de stora framtida investeringsåtgandena, ca fem miljarder kronor per år de närmaste åren för bland annat huvudnivåer i de två järnmalmsgruvorna, vill ledning och styrelse skapa förutsättningar för att kunna använda detta finansieringsalternativ - om det skulle behövas. Vi får heller inte glömma bort att LKAB kommer att ha höga kostnader för samhällsomvandlingarna i Malmberget och Kiruna de kommande åren.

- Extern finansiering är inget huvudalternativ, påpekar Björn. Målsättningen är fortfarande att klara investeringar och kostnader med egna medel. I praktiken innebär ombildningen till ett publikt bolag inte några större förändringar för LKAB. Det ställs högre krav på publika bolag i jämförelse med privata aktiebolag, bland annat vad gäller styrningen av bolaget, och dessa krav uppfyller LKAB redan idag.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.485