23948sdkhjf

Volvo tar sydamerikansk stororder

Volvo har tagit en order på totalt 184 bussar som ska levereras till Brasilien och Colombia.
Volvo Bussar har fått en order på 100 dubbelledbussar Volvo B9SALF till Sao Paulo i Brasilien och en order på ytterligare 84 ledbussar till BRT-systemet i Bogota, Colombia . Volvo stärker därmed sin roll som den ledande leverantören av bussar till dessa smarta transportsystem.

Allt fler städer väljer att satsa på Bus Rapid Transit, BRT. Det är bussbaserade transportsystem med hög passagerarkapacitet där det är enkelt för passagerare att snabbt stiga på och av bussen.

Många städer i Sydamerika har valt bussar med högt golv där hållplatserna befinner sig på plattformar i höjd med bussens golv. Andra städer, som Santiago i Chile och Sao Paulo väljer istället att ha hållplatserna i gatunivå och använder låggolvsbussar.

Volvo Bussar har därför utvecklat Volvo B9SALF där motorn sitter på vänster sida i bussen mellan de två första axlarna. Det innebär att hela högersidan kan sänkas till gatunivå vilket gör att det är lätt att stiga på och av i alla dörrar i bussen.

Volvo Bussar i Brasilien har nu lanserat en dubbelledad version av B9SALF. Det är en buss som är hela 26,5 meter lång med en mycket hög passagerarkapacitet, upp till 196 passagerare. Bussen karosseras av företaget Caio-Induscar, Brasiliens största tillverkare av stadsbusskarosser.

Volvo har nu fått sin första order på denna buss i Latinamerika. Grupo Ruas, ett av Brasiliens största bussföretag, har köpt 100 av dubbelledbussen Volvo B9SALF till Sao Paolo.
Sao Paulo är den största staden på södra halvklotet med sina 20 miljoner invånare. Totalt rullar sex miljoner fordon i staden och de nya Volvobussarna skall bidra till att förbättra trafiksituationen.

Grupo Ruas investerar i både ledbussar och dubbelledbussar av flera anledningar. Allt fler väljer att åka buss och det krävs högre passagerarkapacitet per buss vilket samtidigt leder till lägre emissioner och lägre kostnad per passagerare. Företaget köpte sin första ledbuss från Volvo redan 1983 och sin första dubbelledbuss med högt golv 1996.

Volvo Bussar var först med att leverera bussar med hög passagerarkapacitet till BRT-system redan på 80-talet.

"Vi har idag en mycket lång erfarenhet av BRT-system", säger Per Gabell, chef för Volvo Bussars verksamhet i Sydamerika. "Vi vet att just en hög passagerarkapacitet är avgörande för dessa transportsystems framgångar. Inom detta område är vi oslagbara."

Volvo Bussar har under året stärkt sin roll som ledande leverantör av bussar till BRT-system. Ett ytterligare bevis på detta är den senaste ordern på 84 ledbussar till det största och mest effektiva BRT-systemet i världen, Transmilenio i Bogota, Colombia. Det är första gången som även denna operatör, S1 99, väljer att köpa Volvobussar.

"I och med denna order har fem av de sex operatörerna i Transmileno valt att köra med högkapactietsbussar från Volvo, säger Per Gabel. Vi har i år fått order på 200 bussar till Transmilenio."

Volvo har också nyligen fått en order på 27 ledbussar till BRT-systemet i Leon, Mexiko och tidigare i år en order på 62 ledbussar till den första korridoren i det nya BRT-systemet i delstaten Estado de México i Mexiko.

Källa: Volvo Bussar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125