23948sdkhjf

84 miljoner till nya stålforskningsprojekt

Tio nya stålforskningsprojekt inom Stålforskningsprogrammet har beviljats 42 miljoner kronor från Vinnova och lika stort belopp som motfinansiering från stålindustrin – sammanlagt 84 miljoner kronor.
- Satsningen ligger helt i linje med vår vision om en världsledande svensk stålindustri som ligger på topp när det gäller process- och materialutveckling, säger Elisabeth Nilsson, vd för Jernkontoret.

Sedan 2007 koordinerar Jernkontoret ett strategiskt Stålforskningsprogram för Sverige, ett forskningsprogram som samfinansieras av Vinnova och stålföretagen. Dagens beslut innebär att forskningsvolymen i programmet ökar från 140 till 224 miljoner kronor.

Tre av de forskningsprojekt som beviljats medel är så kallade fortsättningsprojekt. Det rör sig om ett projekt om användning av fiberlaser för svetsning och skärning av rör, ett projekt som undersöker hur slagg från ståltillverkning kan användas som konstruktionsmaterial samt ett projekt som söker förbättra provtagning och analys av en stålsmälta för att snabbt kunna bestämma stålets renhet.

Övriga sju forskningsprojekt är nya satsningar. Det handlar till exempel om temperaturmätning i konverterprocesser, metoder för att uppnå en hög planhet på plåtar och modellering som bland annat kan användas för att skräddarsy stål för olika typer av formning (till exempel bockning). Projekten genomförs i samverkan mellan branschforskningsinstitut, högskolor, universitet och stålföretag.

- Stålindustrin har haft ett tungt 2009 med vikande efterfrågan och stora nedskärningar. Därför känns det extra roligt att få starta ytterligare tio stålforskningsprojekt inom Stålforskningsprogrammet, vars fokus ligger på att stärka den svenska stålindustrins konkurrenskraft. Det är en god investering för framtiden, säger Elisabeth Nilsson.

Källa: Pressmeddelande / Industrinyheter.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.102