23948sdkhjf

Framtidens fabriker ska utvecklas i nytt labb

Den svenska tillverkningsindustrin måste jobba smartare för att hindra att produktionen flyttar från landet.
Ett nytt labb vid Luleå tekniska universitet ska förhoppningsvis kunna ge svaret på hur framtidens fabriker ser ut. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Tillverkningsindustrin måste bli smartare, mer energieffektiv och billigare, säger Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem.

Under de senaste decennierna har stora delar av den europeiska tillverkningsindustrin flyttats till länder utanför EU.

Professorn är övertygad om att det krävs förändring om Europa ska lyckas vända den trenden. Fokus behöver skifta från storskaliga fabriker till mindre och mer flexibla produktionsenheter baserade på avancerad teknik och sofistikerad programvara.

Det nya labbet på Luleå tekniska universitet ska fungera som en testbädd för forskning om datorer och kommunikation för industrins behov.

– Om vi ​​ska föra tillbaka tillverkningsindustrin till Europa, måste vi göra tillverkningen smartare, mer energieffektiv och till en lägre kostnad än som varit möjligt tidigare. Vårt labb är ett verkligt ”maskinernas internet, säger Valeriy Vyatkin.

Ett av labbets viktigaste kännetecken är användningen av distribuerad automation. Det innebär att allt från maskiner och robotar till elnätsutrustning är anslutet till internet och forskarnas uppgift är att skapa mjukvara som förbättrar de olika enheternas förmåga att interagera med varandra.

Om exempelvis en robot behöver mer ljus för att kunna läsa av en färg, ska den kunna ”prata” med systemet som styr belysningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095