23948sdkhjf

Kockums väntar på miljardorder

Regeringens nya budgetproposition slår fast att försvaret satsar på nyanskaffning av ubåtar i stället för livstidsförlängning av gamla. Det är goda nyheter för Kockums!
Kockums informationschef Kjell Göthe kommenterar regeringens budgetproposition:

Det är positivt att regeringen slår fast att det är nyanskaffning av ubåtar som gäller, inte livstidsförlängning av gamla.

Det är också bra att den säger att konstruktionsfasen av nästa generation ubåt ska fullföljas.

Kockums förhandlar just nu med kunden Försvarets materielverk om konstruktionskontraktet. Löper den processen väl kan ett kontrakt vara klart i närtid.

Vi hade hoppats på ett klart besked om byggnationsfasen nu i höst. Regeringen efterlyser mer underlag. Vi vill självfallet bidra till att den får alla fakta den behöver för att kunna ta beslut om nästa steg - och vi vill att den gör detta snarast.

Att få ett klart besked om nästa generation ubåt är viktigt för Kockums och för Försvarsmakten, som uttalat behovet av nya ubåtar.

I budgetpropositionen påpekas också att de första korvetterna i Visbyklassen tillförs insatsorganisationen och kommer att kunna användas i insatsverksamheten. För Kockums är det viktigt att Visbykorvetterna är operativa på den internationella arenan. Det är så vi kan visa på och få genomslag för det unika koncept vi tagit fram tillsammans med FMV och Marinen.

Regeringen skriver också att man väntar på att få in ett "kompletterande underlag" och att man i vår, i till-äggsbudgeten, har för avsikt att föreslå riksdagen att beställa ubåten.
Nästa generations svenska ubåt går under arbetsnamnet A26 och väntas bli en extremt tyst, smygande, nätverksubåt. Den är tänkt att vara en förbättrad version av dagens ubåtar av Gotlandsklassen.

På prislappen på en u-båt står en siffra från cirka 2 miljarder kronor och ubåten beräknas hålla i 30-35 år.

Källa: Kockums








Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.629