23948sdkhjf

Genombrottsorder för CybAero

CybAero AB har tait en order på förarlösa helikoptrar av en amerikansk systemintegratör. Ordervärdet är 1,2 miljoner dollar, och ordern är ett genombrott på världens största marknad.
CybAero AB har genom sitt helägda amerikanska dotterbolag CybAero LLC erhållit en order på förarlösa helikoptrar av en amerikansk systemintegratör. Ordern avser den USA-utvecklade autonoma helikoptern Vantage för leverans 2010 och ordervärdet är 1,2 miljoner dollar.

Vantage är utvecklad av den amerikanska marinens forsknings- och utvecklingslaboratorium NRL, US Naval Research Laboratory, på uppdrag av marinkåren.

År 2007 inledde CybAero och NRL ett utvecklingssamarbete av Vantage inom ramen för ett s k CRADA, Cooperative Research and Development Agreement, och 2008 genomfördes de första provflygningarna med Vantage i CybAeros regi. Nyligen förlängdes forsknings- och utvecklingsavtalet med ett år. Linköpingsföretaget medverkar i utvecklingen av systemet och har ensamrätt till försäljning av Vantage över hela världen.

CybAeros VD Mikael Hult gläds åt den amerikanska ordern:

- Detta innebär ett genombrott för oss på världens största marknad för obemannade helikoptrar. Marknaden indikerar nu ett tydligt intresse för båda våra helikoptermodeller Vantage och APID 60.

Vantage är en autonom s k UAV, det vill säga obemannad flygfarkost. Helikoptern drivs av en lågvibrerande wankel-motor och är i sin nuvarande utformning 2,8 meter lång, exklusive rotor, väger 173 kilo och kan bära en last om 11 - 16 kilo. Den trebladiga rotorn har en diameter om 2,6 meter. Ungefärlig topphastighet är 185 km/h och flygtiden mellan 3 och 5 timmar, beroende på lastvikt. Maximal flyghöjd cirka 2.600 meter.

Källa: CybAero

Om bolaget
CybAero utvecklar och tillverkar autonoma obemannade helikoptrar (s k VTOL UAV) med tillhörande sensorsystem. Systemen kan användas för både försvarsverksamhet och civila uppdrag och anpassas till varje kunds specifika behov. CybAero startades 2003 på en grund lagd redan 1992 genom ett forskningsprojekt som bedrevs i samarbete mellan Linköpings universitet och nuvarande FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). CybAero har sitt huvudkontor vid FMV:s testoch provningsanläggning vid Malmen, Linköping, kontor i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten samt dotterbolag i Stamford Connecticut, USA. Koncernen har ett 15-tal verksamma medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094