23948sdkhjf

Vertical Wind flyttar delar av verksamheten

Uppsala-företaget Vertical Wind kommer från oktober att förlägga delar av verksamheten till Falkenberg.
Uppsala-företaget Vertical Wind kommer från oktober att förlägga delar av verksamheten till Falkenberg. E.ON, Falkenberg Energi, Energimyndigheten och Vertical Wind samarbetar kring att etablera en experimentvindkraftpark utanför Falkenberg för ny, vertikalaxlad vindkraftteknik. Flytten innebär samtidigt cirka tio nya arbetstillfällen på orten.

E.ON Sverige AB och Vertical Wind AB har träffat en överenskommelse om att Vertical Wind hyr lokaler i Falkenberg av E.ON. I lokalerna ska det ske tillverkning av vindkraftkomponenter. Överenskommelsen gäller från den 1 oktober och innebär att Vertical Wind, baserat i Uppsala som en utlöpare av forskning vid Uppsala Universitet, bl a ska framställa komponenter till den nya experimentparken strax norr om Falkenberg. I grannskapet finns redan traditionella horisontalaxlade vindkraftverk och energiföretaget E.ON är också mycket aktivt i den här regionen.

- Vi ser fabriken i Falkenberg som en strategiskt viktig förutsättning för att kunna bygga en rationell produktionslina för stora vertikalaxlade vindkraftverk. De första tre verken som kommer att byggas i fabriken är av vår 200kW typ och skall sättas upp på plats under augusti 2010. Det allra första pionjärverket byggs just nu för installation mot slutet av det här året. För 2010 betyder våra planer ett tiotal nya arbetstillfällen i Falkenberg, säger Björn Hellström, VD Vertical Wind AB. Falkenberg Energi har anvisat platsen för parken för de goda vindvärdenas skull, och här ska vi nu under en längre period testa om det finns förutsättningar för vindkraftverk av den här, nya typen i kommersiell megawattstorlek.

Invid E6, norr om Falkenberg pågår sedan en tid markarbeten. Mot slutet av året ska det första verket på 200kW med den nya tekniken vara rest och inkopplat. Återstående tre verk färdigställs under 2010 med stöd från Energimyndigheten för att fullt ut kunna utvärdera den nya teknologin. Vertikalaxlade vindkraftverk innebär enkel konstruktion med få rörliga delar; vindriktningsokänslig turbin; direktdriven generator utan växellåda som kan stå direkt på marken och därmed ger billigare och enklare servicearbete. Jämfört med vanliga horisontalaxlade vindkraftverk innebär de nya högre tillgänglighet och driftsäkerhet, lägre underhållskostnader och tystare gång - en rad fördelar attraktiva för marknaden.

- Vi tycker att det är viktigt att bidra till utvecklingen av ny vindkraftteknik i Sverige. Att Vertical Wind etablerar en tillverkning av vindkraftverk i Falkenberg är en fantastisk möjlighet för kommunen och hela regionen att ta del av en spännande utveckling, säger Jens Melin, Miljöchef, Falkenberg Energi AB.

- E.ON är aktiva med vindkraft i regionen och vill gärna bidra till teknikutveckling på hemmamarknaden i ett projekt som ser mycket lovande ut, säger E.ONs projektledare Magnus Axelsson. Vår förhoppning är att vi inom en snar framtid ska kunna installera och ta i bruk fler vertikalaxlade vindkraftverk, av kommersiell storlek, inom hela vårt företag.

Källa: E.ON Nordic

Om företaget
Vertical Wind AB utvecklar och tillverkar framtidens vindkraftverk baserade på en vertikalaxlad turbin och en direktdriven generator placerad på marknivå. Det innovativa konceptet ger hög produktionstillgänglighet och genom få rörliga delar och avsaknaden av växellåda erhålls en enkel, robust och tystgående konstruktion med låga underhållskostnader och en mycket konkurrenskraftig livstidsekonomi.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078