23948sdkhjf

Nytt från bilsalongen i Frankfurt

Bilfesten i Frankfurt handlar till väldigt stor del om elbilar och miljö. Volvo, Saab och Koenigsegg är med och presenterar nyheter – se de nya bilarna här!

Volvo


Elbilsprojektet Volvo C30 BEV presenteras för första gången

Den ser ut som en vanlig Volvo C30 och har samma säkerhet, komfort och utrymmen som standardbilen. Skillnaden är att den drivs på enbart el, helt utan emissioner, med en räckvidd på upp till 15 mil.
Volvo Personvagnars offensiva elektrifieringsstrategi har snabbt gett konkreta resultat. Förutom marknadsintroduktionen av en plug-in-hybrid 2012, utvärderas också möjligheten för en helt eldriven bil, en så kallad BEV (Battery Electric Vehicle).

Under 2009 har ett fåtal prototypversion av C30 BEV byggts och testats internt av Volvo. Förutom fokus på prestanda och säkerhet inriktar sig arbetet på att integrera eldriftsystemet med resten av bilen.
- Volvo C30 är den modell som vi först prövar för eldrift. Bilens goda egenskaper i stadstrafik och relativt låga vikt gör den särskilt väl lämpad, eftersom elbilar framförallt förväntas användas i och runt städer och för daglig pendling, säger Lennart Stegland chef för Volvo Personvagnars specialbilsdivision.

En C30 BEV har en reglerad toppfart på ca 130 km i timmen, något som troligen kommer vara mer än tillräckligt för de flesta användarna av den här biltypen. Accelerationen 0-100 kilometer per timme kommer att vara under 11 sekunder. Räckvidden är upp till 15 mil, vilket är betydligt längre än vad 90 procent av Europas bilister kör varje dag

Saab


Saab visar fram nya 9-5.

Enligt tidningen Aftonbladet var intresset stort när nya 9-5 premiärvisades. "Den är slank, stilig, stor – och saabisk", heter det.
Det var pompa och ståt kring Saab när bilsalongen öppnade. Saab-chefen Jan-Åke Jonsson pratade om framtiden och Christian Koenigsegg fyllde i.
– Saab 9-5 är en viktig bil för Saab, för det dröjer innan nästa nya modell är klar. Vi räknar med att bygga 40 000–50 000 9-5 om året och Saab går med vinst om två och ett halvt år, säger han till Aftonbladet.

Koenigsegg


Koenigsegg i ny skrud

Sportbilstillverkaren Koenigsegg, som är inblandad i köpet av Saab, släpper en ny modell. Det skriver Auto Motor & Sport.Auto Motor & Sport uppger på sin sajt att nya Trevita ska visas upp på Frankfurtsalongen. Modellen byggs med en ny typ av kolfiberväv som är vit i stället för svart. I solljus ska karossen skimra rejält tack vare ytan.

Modellen är liksom modellen CCXR standardutrustad med en speciell bakvinge, rattpaddlar, sportavgassystem, keramiska bromsar, hydraulisk chassilyft (för att undvika elaka fartgupp och trottoarkanter), däcktrycksövervakning, speciell instrumentering och krockkkuddar, skriver Auto Motor & Sport. Trevita ska bara byggas i tre exemplar.

Audi


Audi e-tron

Under Frankfurt International Motor Show (IAA) presenterar Audi en helt elektrisk sportbil. De fyra motorerna som driver varsitt hjul gör konceptet till en äkta quattro. Med 313 hk och hela 4500 Nm avverkar den tvåsitsiga sportbilen 0-100 km/h på 4,8 sekunder och tack vare lithium-ion-batterierna och lättviktsmaterialen i karossen har den en räckvidd på nästan 25 mil.

Audi R8 Spyder 5.2 FSI quattro

I samband med den internationella bilmässan i Frankfurt presenterar Audi sin nya medlem i R8-familjen - R8 Spyder 5.2 FSI. Med V10-motorn som nyligen lanserades i coupéversionen av R8, karossdelar i kolfiber och den helautomatiska tygsuffletten, bjuder R8 5.2 FSI Spyder på fantastiska körupplevelser.

Volkswagen


Genombrott för 1-litersbilen: Volkswagen presenterar världens mest bränsleeffektiva bil: L1 .

• L1-konceptet drivs av en ny, högteknologisk TDI-motor
• Den kolfiberförstärkta plastkarossen väger enbart 124 kilo
• Toppfart 160 km/h; L1 förbrukar inte mer än 1,49 liter diesel per 100 km
• CO2-utsläppen reducerade till ett nytt rekordvärde på 39 g/km

Ett teknologiskt genombrott för "1-litersbilen": Vid den internationella bilsalongen (IAA) presenterar Volkswagen konceptet för framtidens L1 i en världspremiär som pekar ut vägen mot en produktionsversion. Tack vare dess kolfiberförstärkta kaross (CFRB) väger hybridbilen totalt bara 380 kilo. Med en blandad förbrukningssiffra på 1,49 liter diesel per 100 kilometer är denna extremt aerodynamiska (cW 0,195!) Volkswagen mycket väl lämpad för vardagsbruk och avsedd att bli världens mest bränsleeffektiva bil. CO2-utsläppen för den 160 km/h snabba L1 är givetvis lika låga: 39 g/km. CO2-utsläppen reducerade till ett nytt rekordvärde på 39 g/km

Citroën


Citroën REVOLTe - lyxig, pigg och miljövänlig

Citroën är ett bilmärke som står för djärva lösningar och tekniska framsteg. Det står klart ännu en gång när Citroën presenterar REVOLTe på bilsalongen i Frankfurt. REVOLTe är en liten ultrachic konceptbil med laddbar hybridmotor. Citroëns formgivare har låtit sig inspireras av den välkända lillcittran 2CV (deux chevaux). Som ikon bland småbilar går det knappast att hitta en bättre föregångare. Men REVOLTe är samtidigt hädisk och bryter mot alla koder. Den går stick i stäv mot allt som kultbilen 2CV står för. 2CV var spartansk och neutral, REVOLTe är lyxig och färgstark. 2CV var en enkel basbil, REVOLTe är intelligent och teknisk,2CV var långsam och skumpig, REVOLTe är pigg och dynamisk.

Mercedes-Benz


Mercedes-Benz nya ´måsvinge´ lyfter på Frankfurtsalongen

Mercedes-Benz SLS AMG heter den hetaste nyheten på den stundande Frankfurtsalongen. Sportvagnen med sina klassiska ´´måsvingar´´ är svaret på en mer än 50-år gammal dröm från bilentusiaster världen över. Bilen kombinerar det bästa av lättkördhet, kvalitet och säkerhet som Mercedes-Benz kan erbjuda med det helägda trimningsföretaget AMG:s kompetens inom motorteknik, körglädje och specialbilar. Mercedes-Benz SLS-AMG är byggd på en lätt aluminiumram, som för tankarna till den klassiska Mercedes SL ´´Gullwing´´ (måsvingen) från 50-talet. De unika Måsvingedörrarna kommer också tillbaka och med en viktfördelning 47 procent fram/53 procent bak garanteras körglädje av högsta klass.

Motorn är en 6,3 liters V8 som ger 571 hästkrafter/420 kW och ett maximalt vridmoment på 650 Newtonmeter. Siffrorna borgar för prestanda i racerbilsklass; noll till hundra kilometer per timma klarar den på under fyra sekunder (3,8) och toppfarten är elektroniskt begränsad till 317 kilometer per timma. Bilen kommer till Sverige under nästa år. Priset är inte fastställt.

Toyota


Tredje generationen Toyota Prius

Toyota kommer att visa en konceptbil med laddhybridteknik på bilmässan i Frankfurt. Bilen baseras på den nyss lanserade tredje generationen Toyota Prius och är utrustad med litium-jon-batterier.

En laddhybridbil (även kallad plugin-hybrid) fungerar i princip som en elbil vid kortare körsträckor och som en "vanlig" hybridbil vid längre resor. Elbilsegenskaperna gör att den har längre räckvidd vid eldrift och är mer energieffektiv än en konventionell hybridbil. Det innebär lägre total bränsleförbrukning och därmed minskade utsläpp av CO2 och andra skadliga ämnen. Och eftersom den också fungerar som en hybridbil, begränsas inte räckvidden av batteriets laddning och den är också helt oberoende av speciella laddstationer.

Toyotas laddhybrid laddas från ett vanligt eluttag, men laddas ocksåunder körning vid t ex motorbroms och inbromsning. Målet med den konceptbil som visas i Frankfurt är att uppnå en räckvidd med enbart eldrift på 20 km och CO2-utsläpp under 60 gram/kilometer*.

SEAT


Nya SEAT Ibiza Concept IBZ

Med Ibiza Concept IBZ ger SEAT en förhandstitt på den kommande tredje medlemmen i Ibiza-familjen.

SEAT presenterar för första gången nya Ibiza Concept IBZ på 2009 års bilsalong i Frankfurt. Den blir en viktig språngbräda på SEAT:s väg mot att bredda sitt produktsortiment. Utmaningen är att skapa en familjevänlig kombibil som kombinerar förbättrad lastkapacitet med Ibizas temperamentsfulla personlighet. Det sportiga spanska bilmärket fortsätter att växa med hjälp av nytänkande design och teknik.

Skoda


Nya Skoda Superb Combi - nu är den här!

Nya Skoda Superb Combi står i rampljuset på Frankfurt Motorshow IAA 2009. För första gången visas nya Skoda Superb Combi för press och allmänhet.

När Frankfurt Motorshow IAA 2009 slår upp portarna den 15 september visas Skoda Superb Combi för första gången. Skoda Superb lanserades 2008 på den svenska marknaden och nu kommer det naturliga, och efterlängtade, komplementet till hatchback-versionen Superb Combi. Det är första gången Skoda Auto lanserar en kombiversion av Superb. Den första Skoda Superb tillverkades 1938, men då enbart som en lyxig sedan. I Sverige lanserades en tidigare generation av Skoda Superb 2001.

Hyundai


HYUNDAI i10 EV – premiär med hög spänningsfaktor

När Hyundai i dagarna visar upp den nya stadsbilen i10 EV (Electric Vehicle) i Frankfurt är det en premiär där elen spelar huvudrollen på mer än ett sätt. Det handlar om den senaste modellen inom märkets miljöprogram "Blue Drive" som har siktet inställt på att göra Hyundai världsledande inom ren och miljövänlig bilteknologi. I i10 EV hittar vi den modernaste miljötekniken idag.

Den nya modellen är en ren elbil med en räckvidd på 160 km på en laddning. För att uppnå detta har man bland annat utvecklat en rad komponenter som ska ersätta den klumpiga och tunga hydrauliska utrustning som återfinns i vanliga konventionella bilar. Genom ett så kallade "x-by-wire-system" har man uppnått en totalvikt på endast 1000 kg. Till exempel arbetar servostyrning, bromsar, kylning till batterier och motor, vattenpump och luftkonditionering enbart med hjälp av el.








Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.453