23948sdkhjf

Banbrytande klippteknik

Precomp Solutions AB har nyligen patenterat en banbrytande klippteknik som minskar materialåtgången, ger bättre hållbarhet och ökar lönsamheten.
Vankanten är en deformation som uppstår vid klippning och stansning av stål.

Nu har Precomp Solutions ett patent som löser problemet med en rad positiva effekter som följd.

Under de två sista åren har engineering-avdelningen på Precomp Solutions AB utvecklat en banbrytande klippteknik som i vissa fall minskar materialåtgången med upp till 30 %.

Att det innebär lägre kostnader för material är en omedelbar effekt men metoden innebär även en klar förbättring för miljön p g a minskad materialåtgång och lättare transporter. Dessutom får kunden en produkt med bättre hållbarhet.

För det fåtal kunder som den nya metoden presenterats för har intresset varit stort och omgående resulterat i nya projekt med utgångspunkt från Precomps nya klippmetod.

- Med denna nya teknik så går vi in i ett teknikskifte och tillsammans med våra kunder i en ny generation av produktutveckling, säger VD Lars-Olof Bergsten.

Stefan Inhammar, vice VD på Precomp Solutions och en av drivkraferna bakom patentet, berättar:

– Med vår nya teknik blir vankanten reducerad. I vissa fall kan vi minska materialtjockleken med upp till 30 procent.

Tack vare den nya tekniken går det nu även att forma vankanten. Ett tekniskt framsteg som öppnar för en rad nya möjligheter.

– Kugghjul är ett bra exempel. Ett kugghjul slits ju, som de flesta känner till, mest i kuggarna. I och med att vi nu kan forma vankanten så kan vi konstruera kugghjul som är förstärkta där de slits mest – i spetsarna. Det innebär inte bara längre serviceintervaller utan även en radikalt ökad säkerhet däremellan. Liksom ett sparande av råmaterial, menar Stefan Inhammar.

”Det är inte bara ett helt nytt sätt att klippa stål. Det är även ett sätt att reducera materialåtgång liksom en förbättring för miljön och hållbarheten.”

Källa: Precomp

Om företaget
Precomp Solutions AB grundades 1956. Är ett av Europas ledande tillverkare av precisionskomponenter, med finklippning som specialitet. Kunderna finns inom både verkstads- och fordonsindustrin. Kompetensen omfattar produktutveckling, finklippning, automatstansning, efterbearbetning och montering. Tillverkning av verktyg och prototyper. Produktion i både Sverige och i Bulgarien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111