23948sdkhjf

Saab tar order värd 14 miljoner

Saab har skrivit kontrakt med det finska Flygvapnet värt 14 miljoner kronor.
Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har skrivit ett kontrakt värt 14 miljoner EURO (cirka 137 miljoner kronor) för integration och produktion av motmedelssystem BOL med det finska Flygvapnet (AFCOMFIN).

Fällarna kommer att installeras på stridsflygplanet F-18 Hornet i Finland som en del av dess uppgraderingsprogram Mid Life Upgrade 2 (MLU2) för att förbättra flygplanets missilskydd. Saab kommer att starta leveranserna under 2009, med beräknad slutleverans i slutet av 2011.

- Det är ett nöje för oss att återigen få leverera utrustning till det finska Flygvapnet och vi ser fram emot att få förse dem med de bästa fällarna som finns på marknaden. BOL-fällarna kommer avsevärt att förbättra flygplanets skydd, säger Micael Johansson, Affärsenhetschef, Saab Avitronics.

Kontraktet innebär också ett omfattande industrisamarbetspaket för den finska industrin.

BOL har tidigare testats och integrerats på det australiensiska flygvapnets F/A-18 Hornet. Systemet skyddar både mot IR- och radarsökande robotmissiler, och installationen av BOL på jaktplanet F/A 18 ökar dramatiskt dess möjligheter att överleva ett robothot.

Kortfakta om BOL-systemet
• BOL-systemet från Saab är ett avancerat system med motmedelsfällare med beprövad och överlägsen prestanda.
• BOL-systemet använder vindrörelserna vid vingspetsarna för att sprida ut radarremsor och IR-last, vilket förbättrar spridningen och skapar snabbt ett skyddande moln, samtidigt som användningen av pyroteknik kan undvikas. Systemet gör det snabbt, enkelt och säkrare att ladda.
• Varje BOL innehåller 160 radar- och IR-paket, vilket är fem gånger mer än konventionella fällare.
• BOL-systemet används bland annat på Harrier GR7 och Tornado i Storbritannien, på den amerikanska F-15 Eagle och på Gripen. Leveranser till EF-2000 Typhoon pågår.

Källa: Saab
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111