23948sdkhjf

Nya Toyota Prius första bilen med ekologisk plast

Toyota har utvecklat världens första formsprutade plast som utvunnits ur växter.
Toyota har utvecklat världens första formsprutade plast som utvunnits ur växter. Den nya Prius-generationen, som börjar säljas i Sverige den 28 augusti, blir den första bilen där den nya plasten används. Den ekologiska plasten kommer även att återfinnas i framtida bilmodeller.

Ekologisk plast i form av både skumplast och formsprutade komponenter används på en rad ställen i den nya Prius-modellen, bland annat som slitskydd, golvisolering och sätesdynor.

Den ekologiska plasten kallas Toyota Super Olefin Polymer. Den har bättre återvinnings¬barhet än något av de konventionella plastkomposit¬materialen som finns i bruk. Användning av koldioxidneutrala plastmaterial minskar också de totala CO2-utsläppen under bilens livscykel.
Toyota har satt ambitiösa långsiktiga mål för återvinningen av uttjänta bilar. Enligt ett EU-direktiv ska 95 procent av nya bilar kunna återvinnas år 2015.

I nya Toyota Prius är 95 procent möjligt att återvinna - sex år innan det kommande EU-kravet träder i kraft. Dessutom har Toyota utvecklat en nästintill utsläppsfri process som säkerställer att 95 procent av komponenterna i bilens hybridbatteri kan tillvaratas för återanvändning.
Fotnot: Det finns två typer av ekologisk plast: Dels sådan som tillverkas uteslutande av växtbaserade råvaror, dels sådan som framställs av både växter och olja. Ekologisk plast avger omkring 20 procent mindre CO2 under en produkts livscykel, eftersom det mesta av den koldioxid som avges vid återvinningen ursprungligen togs upp i fotosyntesen när plantorna växte.

Källa: Toyota Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109