23948sdkhjf

Med raps i tanken

Volvo Logistics testar att köra med raps i tanken. Nu öppnar Västsveriges första mack med Diesel Bio30 i Skandiahamnen i Göteborg.
Miljöanpassat bränsle är ett steg på vägen mot minskade koldioxidutsläpp för Volvo Logistics . Nu öppnar Västsveriges första mack med Diesel Bio30 i Skandiahamnen i Göteborg, nära till Volvos fabriker och omlastningsterminalen i Arendal. Det är ett resultat av ett samarbete mellan Ikea, H&M, DHL, Preem och Volvo Logistics.

“Om vi stora, transportintensiva företag samarbetar får vi större effekt. Jag tror att vi kommer att få se mer av sådana här samarbeten i framtiden”, säger Åke Niklasson, vd för Volvo Logistics.

Volvo Logistics har fått en utmaning från sina kunder i Volvokoncernen och Volvo Personvagnar att sänka koldioxidhalten i transporterna till fabrikerna med 20 procent till år 2010. Användning av miljöanpassade bränslen är ett av många sätt att nå målet. Diesel Bio30 innehåller 30 procents inblandning av det förnybara bränslet RME (rapsmetylester).

“För oss är den här invigningen ett viktigt steg på vägen”, säger Susanna Hambeson, miljöchef på Volvo Logistics. ”Även mitt i en lågkonjunktur måste man fortsätta att jobba för det man tycker är viktigt. Och Volvos kärnvärden,
kvalitet, miljöomsorg och säkerhet är alltid viktiga.”

Ett annat exempel på samarbetsprojekt för att minska koldioxidutsläppen är Viking Rail, en intermodal lösning som kombinerar lastbil och tåg. Ett dagligt godståg mellan Hannover och Göteborg fylls huvudsakligen med komponenter till bilindustrin på vägg norrut och huvudsakligen med annat gods i sydgående riktning. Till och från tågterminalerna körs godset på lastbil.

Volvo Logistics är också medlem i KNEG, Klimatneutrala godstransporter på väg, tillsammans med Vägverket, Chalmers, Green Cargo och en rad svenska företag med miljöambitioner.

Förnybara bränslen har potential att minska koldioxidutsläppen, men de har alla sina fördelar och nackdelar. Läs mer om Volvokoncernens forskning om förnybara drivmedel här.
http://www.volvo.com/group/sweden/sv-se/...

Källa: Volvo Logistics

Om företaget
Volvo Logistics är en logistikexpert inom bilindustrin och hanterar logistiken för de flesta av Volvokoncernens fabriker. Bland externa kunder märks Volvo Personvagnar, Jaguar, Land Rover och GM. Volvo Logistics köper transportkapacitet av transportörer som specialiserat sig på respektive landsväg, järnväg och sjö- eller flygfrakt. Besök www.volvologistics.com för mer information.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.142