23948sdkhjf

Flera tecken på vändningar i Stockholmskonjunkturen

Enligt Stockholms Handelskammare väntas varselvågen avta, handeln har fått mer fart och uppdragsverksamheten stärks.
Flera ljuspunkter går att skönja i Stockholms ekonomi när konjunkturindikatorn för andra kvartalet 2009 stärks från -23 till -13. Ljuspunkterna finns i att antalet uppsägningar av personal förväntas bli lägre framöver, att handeln visar på ljusare siffror och att den för Stockholms ekonomi så viktiga uppdragsverksamheten, där företagstjänster ingår, stärks. Trots de ljusa tecknen är det dock för tidigt att tala om att konjunkturen har vänt.

Det visar den Stockholmsbarometer över konjunkturen för andra kvartalet 2009, som presenterades av Stockholms Handelskammare i dag.

- När konjunkturen och krisen kom över oss blev många osäkra och försiktiga. Nu ser vi att folks psykologiska låsningar har släppt och att de vågar börja konsumera igen. Trots allt är det så att de flesta Stockholmare fortfarande har jobb och efter skattesänkningar och med låga räntor har de det bättre ekonomiskt ställt än de någonsin har haft. Vi ser det på uppgången inom handeln och vi kan också se inom uppdragsverksamheten att företagen vågar att börja köpa tjänster igen.

Det säger Peter Egardt, VD för Stockholms Handelskammare, med anledning av Stockholmsbarometern.

- Många av kurvorna pekar nu återigen uppåt, även om de fortfarande ligger på låga nivåer. Vi har fortfarande lågkonjunktur, men stark detaljhandel, ökad efterfrågan på konsulttjänster och positiva exportsiffror är tecken på att den ekonomiska aktiviteten ökar i Stockholm, säger Johan Treschow ansvarig för ekonomisk analys på Stockholms Handelskammare.

Rapportens huvudpunkter:
* Stockholmskonjunkturen försämras i långsammare takt än tidigare. Konjunkturindikatorn för Stockholms län stärks från -23 till -13 under årets andra kvartal, vilket är ett positivt trendbrott. Situationen för näringslivet har stabiliserats något även om försvagningen fortsätter. Konjunkturindikatorn för hela landet stärks från -26 till -14.

* Arbetsmarknaden i Stockholm fortsätter att försvagas avsevärt under andra kvartalet. För årets tredje kvartal väntas antalet anställda visserligen fortsätta att minska, men i långsammare takt än tidigare. Flest nedskärningar planeras i handelns olika delbranscher samt i bygg- och tillverkningsindustrin.

* Detaljhandeln utvecklas i positiv riktning under årets andra kvartal, vilket tyder på ökad konsumtionsvilja. Dagligvaruhandeln visar fortsatt stark tillväxt, sällanköpsvaruhandeln stärks när försäljningsvolymen åter ökar och det kraftiga fallet i handeln med motorfordon har dämpats.

* Uppdragsverksamheten stärks något under andra kvartalet och bryter därmed den negativa trenden från tidigare kvartal. Efterfrågan på företagens tjänster ökar för första gången sedan andra kvartalet år 2008 och förväntas att fortsätta öka tydligt framöver. Företagens verksamheter utvecklas försiktigt positivt igen och antalet anställda förväntas oförändrat.

Läs hela rapporten här.

Källa: Stockholms Handelskammare
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109