23948sdkhjf

Rivstart för Scania

Scania har fått en stor beställning från Busslink på 85 etanolbussar till Stockholm. Ordern innebär att Scania kan rivstarta efter semestern.
Scania har sålt 85 ledbussar med etanoldrift till operatören Busslink, som kör för Storstockholms Lokaltrafik, SL.

– En fortsatt satsning på etanoldrift är i linje med SL:s beslut om att enbart köpa bussar som går på förnybart bränsle från 2010, säger Leif Nyström, som är ansvarig för bussförsäljningen på Scania Sverige AB.

Beställningen från Busslink är Scania Sveriges största enskilda bussaffär på den svenska marknaden sedan 2004 . För Scanias bussförsäljning i Sverige har året börjat mycket starkt, och hittills har ett 100-tal bussar registrerats.

– Bakom framgångarna ligger att vi kan erbjuda ett komplett bussprogram med motorer för såväl diesel som förnybara bränslen. Att de nu beställda bussarna utrustas med den tredje generationens Scania etanolmotorer visar att vi satsat rätt, säger Leif Nyström.

Leveranserna inleds i höst och ska vara avslutade under våren 2010.

Scania har drygt 20 års erfarenhet av etanolbussar i praktisk drift. Totalt har 600 etanolbussar levererats, varav cirka 500 till svenska städer. Internationellt ökar nu intresset för etanoldrift. Scania har under de senaste åren levererat etanolbussar för trafik i bland annat England, Spanien, Italien, Belgien och Norge.

Etanol står för omkring 90 procent av de förnybara fordonsbränslen som idag finns tillgängliga och är det mest kostnadseffektiva förnybara bränslet på marknaden när det gäller tillgänglighet, infrastruktur och tillgången till beprövad teknik.

Jämfört med en konventionell dieselmotor minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 90 procent vid körning på etanol.

Källa: Scania

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11