23948sdkhjf

Vindkraft för miljarder

På Gotland planerar man miljardinvestering i vindkraft. Projektet innebär en investering på 15 miljarder och 330 nya jobb.
Planerna om en miljardinvestering i vindkraft på Gotland presenterades i Almedalen på tisdagen.

Enligt Gotlands kommunalråd Lars Thomsson rör det som om investeringar på 15 miljarder kronor. Projektet omhandlar en ny elkabel mellan Gotland och fastlandet samt fler vindkraftverk på ön. Lars Thomsson uppskattar att projektet kommer att skapa 330 nya arbetstillfällen.

Det var Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg som presenterade sin utredning på tisdagen i Almedalen.

- Svenska Kraftnät planerar att investera 2,5-3 miljarder kronor i en ny elförbindelse mellan Gotland och fastlandet. Den nya förbindelsen kan stå klar tidigast 2015. Gotlands elnät och kapaciteten på förbindelserna till fastlandet sätter idag stopp för de ambitiösa planerna på utbyggnad av öns vindkraft. Den tillkommande elproduktionen kan inte bära kostnaderna för de nätförstärkningar som är nödvändiga.

- Regering och riksdag har givit ett entydigt besked om att den förnybara elproduktionen ska byggas ut. Då vore det orimligt att undanta Gotland med goda vindlägen och stor potential.

- Vi ser det som ett statligt infrastrukturellt ansvar att länka in Gotland i det nationella stamnätet för el, avslutar Odenberg.

Källa: Svenska Kraftnät
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093