23948sdkhjf

Volvo Aero tecknar storavtal

Volvo Aero har tecknat ett avtal med Snecma värt flera hundra miljoner kronor. Avtalet säkrar produktionen i Trollhättan i fem år.
I samband med flygmässan i Paris blev Snecma och Volvo Aero överens om grundprinciperna för hur de bägge företagen ska samarbeta på rymdområdet de närmaste fem åren.

Avtalet mellan Snecma och Volvo Aero omfattar serieproduktion av 37 raketmunstycken och lika många turbiner som ska tillverkas av Volvo Aero i Trollhättan från slutet av 2009 fram till mitten av 2014.

För Volvo Aero handlar det om en omsättning på ett antal hundra miljoner kronor som säkras genom avtalet.

Att avtalet kunde tecknas hänger samman med ett den svenska regeringen nyligen deklarerade att Sverige ska fortsätta delta i bärraketprogrammet, det vill säga, fortsätta medverka i Ariane-programmet.

"Vi är väldigt glada över stödet från den svenska regeringen", kommenterar Leif Johansson, programchef på Volvo Aero. "Det var en förutsättning för att vi och Snecma kunde diskutera ett fortsatt samarbete. Nu är vi redo för att tillsammans utveckla den nya generationen av Ariane-raketer."

Avtalet innebär att Volvo Aero kommer att leverera alla munstycken och turbiner till Ariane-raketerna och säkrar produktionen på rymdområdet i Trollhättan i ytterligare fem år. Samtidigt ger det Snecma garantier om leveranser från Volvo Aero under lika lång tid.

På flyg- och rymdmässan i Paris visade Volvo Aero för första gången också upp ett helt nytt raketmunstycke till framtida Ariane-raketers motor, Vulcain 2. Genom att använda ny svetsteknik blir det nya munstycket betydligt billigare att tillverka, samtidigt som det blir mer robust och får högre prestanda, vilket innebär att Ariane 5 kan ta 100 kilo mer i nyttolast.

Företaget har dessutom redan kommit långt i arbetet med TPX, som är en demonstrator för att utveckla teknologierna kring turbiner med flytande väte.

"Volvo Aero är redan ledande inom turbiner och munstycken. Nu kan vi gå vidare med teknikutvecklingen av demonstratorer för nästa generation av Ariane-raketer", tillägger Leif Johansson.

Några nyanställningar skapas inte genom avtalet; däremot säkrar det sysselsättningen för många inom rymdverksamheten på Volvo Aero.

Källa: Volvo Aero

Om företaget
Volvo Aero utvecklar och tillverkar högteknologiska komponenter till civila flyg- och raketmotorer i samarbete med världens ledande tillverkare. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive försäljning av komponenter till flygmotorer och flygplan, försäljning och leasing av flygmotorer och flygplan, samt service, underhåll och reparation av flygmotorer. Volvo Aero ingår i Volvokoncernen, en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, drivsystem för marina och industriella applikationer samt komponenter och tjänster för flygplan och flygmotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078