23948sdkhjf

Svenskt företag bakom nästa generations elbilar

Det svenska företaget Electroengine in Sweden AB har tagit fram ett nytt system som möjliggör högpresterande eldrift av vanliga bilar som idag drivs med förbränningsmotor. Systemet kan användas direkt i tillverkningen av fabriksnya bilar.
Det svenska företaget Electroengine in Sweden AB har tagit fram ett nytt system som möjliggör högpresterande eldrift av vanliga bilar som idag drivs med förbränningsmotor.

Demonstrationsfordon visas upp för allmänheten under Almedalsveckan. Lanseringen äger rum den 29 juni kl. 09.00 i Visby hamn .

Systemet, som går under beteckningen True ElectricTM , kan användas direkt i tillverkningen av fabriksnya bilar. Det kan även användas för att konvertera begagnade bilar till rena elbilar. Detta kan göras utan avkall på bilarnas säkerhet och prestanda. Dessutom har systemet potential att bli betydligt mer kostnadseffektivt än de system för eldrift som används på marknaden idag. En av nyckelkomponenterna är ett revolutionerande och patentsökt system för batterihantering.

Electroengines VD, Thomas Bergfjord, konstaterar; "många vill fortsätta att köra snygga, praktiska och säkra bilar med bra prestanda samtidigt som de gärna vill välja ett miljövänligare och mer kostnadseffektivt alternativ. Med True ElectricTM kan man nu förena elbilens miljövänlighet och låga driftkostnader med de befintliga bilarnas funktion och prestanda. Vi kan till exempel få en SAAB 9-3 att accelerera från 0 till 100 km/h på 6,5 sekunder, nå en hastighet på 180 km/h och köra 15-20 mil på ren el utan att vi förändrat bilen exteriört eller interiört - med både bagageutrymmet och dragkroken kvar."

Enligt Christer Asplund, projektledare på Power Circle, elbranschens intresseorganisation, är det här en världsnyhet som kan komma att få ett betydande genomslag i bilvärlden. "Vi kan verkligen tala om ett viktigt steg i ett teknikskifte. Dessutom är det en nyhet som jag tror är efterlängtad hos bilköparna. Det har talats mycket och länge, inte minst på sajter och forum på nätet, om behovet av en riktigt bra elbil. En bil som kombinerar fördelarna med stora och trygga bilar med god prestanda och eldriftens alla fördelar, både när det gäller miljövinster och lägre driftskostnader. Att det första fordonet som visas är en SAAB är extra glädjande."tillägger Christer Asplund.

"Det är ett unikt koncept som Electroengine har tagit fram. Samarbete med fordonstillverkare har redan inletts, både för bilar och andra fordonstyper. För svensk innovationstradition och ingenjörskonst är dagens lansering något att vara stolt över, både här hemma och internationellt",

Tore Helmersson, VD för Innovatum AB, ett utvecklingsbolag för svensk industri och med säte i Trollhättan, har engagerat sig djupt för att stödja Electroengine. Innovatum driver ett antal framtidsprojekt som syftar till att minska beroendet av fossila bränslen. "Elbilar kommer på sikt att vara en viktig del i den svenska fordonsproduktionen. Med Electroengine illustreras att svensk innovatörskraft kan bana väg för ett teknikskifte", sammanfattar Tore Helmersson.

True ElectricTM är ett modulärt och framtidssäkrat system för elektrisk framdrivning som baserar sig på patentsökta innovationer inom bl.a. batterihantering, kraftelektronik och avancerade synkronmotorer. Systemet anpassas sedan till respektive fordonsslag och modell.

Källa: Svensk Energi

Om företaget
Electroengine in Sweden AB (Electroengine) har sitt säte och huvudsakliga verksamhet i Uppsala. Företaget utvecklar och kommersialiserar systemprodukter och lösningar för nästa generations elfordon baserat på Thomas Bergfjords innovationer och utveckling. Electroengine har tidigt fått hjälp av Uppsala Innovation Centre ( www.uic.se) , en ledande företagsinkubator för tillväxtföretag i Uppsala, samt finansiellt stöd huvudsakligen från Almi Företagspartner i Uppsala. Utvecklingssamarbeten pågår i större eller mindre omfattning med flera välkända internationella aktörer på teknikområdet. Bl.a. Semikron GmbH som är en av världens största leverantörer av kraftkomponenter, DMC GmbH som utvecklat en av de främsta styrprogramvarorna för synkronmotorer och svenska Prevas, ett konsultföretag med specialkompetens inom IT och produktutveckling.

Varumärke & PatentTrue Electric är ett internationellt varumärke under registrering. Ett flertal patentansökningar omfattande bl.a. batterihantering och batteristyrning, motorstyrning, design och konfiguration av eldrivna fordon och anpassning till bilens befintliga system har inlämnats i samarbete med patentbyrån BRANN. TEBS är ett internationellt varumärke under registrering liksom "Making great cars greater".







Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11