23948sdkhjf

Nya trender från svensk industri i Brasilien

Stora svenska industrikoncerner som Scania, Volvo, Sandvik och Electrolux är väletabelerade i Brasilien, och tre nya trender från svenska industrier i Brasilien kan komma att påverka företagens verksamhet i Sverige.
Ökad integration mellan brasiliansk och svensk verksamhet, fler produktionsmoment som numera utförs i egen regi och mer export från anläggningar i Brasilien till världsmarknaden. Detta är tre nya trender från svenska industrier i Brasilien vilka kan komma att påverka företagens verksamhet i Sverige.

Svensk industri är väletablerad i Brasilien vilket inte minst märks på de brasilianska vägarna där en majoritet av lastbilarna är levererade av Scania eller Volvo.

Och Ericsson och Electrolux är de svenska bolag som anställer flest personer i Brasilien.

Till skillnad mot de tre andra s.k. BRIC-länderna - Ryssland, Indien och Kina - har under senare år Brasiliens stora betydelse för svensk ekonomi uppmärksammats i mindre grad. Detta trots att svenska bolag har omfattande verksamhet i Brasilien med över 30000 anställda i landet.

Marknadsskäl är en viktig orsak till närvaron i Brasilien men bolagens anläggningar i landet har under senare år därtill blivit viktiga exportbaser för svensk industri. Dessutom har integrationen mellan svenska och brasilianska anläggningar ökat, vilket gör att företagen snabbare kan anpassa sig till förändrade förutsättningar.

- Beroende på hur exempelvis växelkurser, råvarupriser eller andra förhållanden utvecklas, disponerar företag numera om produktion mellan anläggningar i Sverige och Brasilien. Det finns också en ny trend där alltfler produktionsmoment utförs i egen regi, vilket indikerar att tiden med en successivt minskande egen förädling kan vara förbi, säger Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom.

Den totala arbetskraftskostnaden i Brasilien ligger närmare nivån i västra Europa än nivån i Kina. Kostnadsbilden kan i flera fall snarare jämföras med den i Sverige om också kostnader för skatter, byråkrati och inköp av komponenter beaktas.

Rapporten "Svensk industri i Brasilien - hur påverkas produktionen i Sverige?" bifogas. Intervjuer med företag som ABB, Atlas Copco, Ericsson, Sandvik, Scania, SKF och AB Volvo på plats i Brasilien ligger bl.a. till grund för rapporten.

Källa: Teknikföretagen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125