23948sdkhjf

10 miljoner till test av vertikalaxlade vindkraftverk

Nu satsar Energimyndigheten drygt tio miljoner i ett projekt som ska undersöka förutsättningarna för att utveckla vindkraftverk med en vertikal axel och generatorn på marken, istället för dagens vanliga teknik med horisontell axel och generator.
Nu satsar Energimyndigheten drygt tio miljoner i ett projekt som ska undersöka förutsättningarna för att utveckla vindkraftverk med en vertikal axel och generatorn på marken, istället för dagens vanliga teknik med horisontell axel och generator. Tekniken bedöms ha stora förutsättningar att minska kostnader för elproduktion från vindkraft.

Energimyndigheten beviljar därför 10 180 550 kronor i stöd till Vertical Wind Industry AB i Uppsala för att bygga prototyper av vertikalaxlade vindkraftverk. Projektet drivs i samarbete med E.ON och Falkenbergs Energi AB. Energimyndighetens stöd utgör 45 procent av den totala projektkostnaden och avser tre av fyra prototyper.

Tekniken för vindkraftverken med direktdrivna generatorer och ställverk, som tagits fram vid avdelningen för elektricitetslära vid Uppsala universitet, är helt ny. Projektet ska utvärdera teknik och ekonomi och är särskilt intressant då den har förutsättningar att minska kostnaderna för elproduktion från vind. Detta då konstruktionen är robustare och leder till lägre slitage och därmed minskade underhålls- och servicekostnader jämfört med dagens horisontalaxlade verk. Det ska också utrönas om miljöeffekter i form av buller och skuggeffekter är lägre med denna teknik.

- Det är roligt att forskningsresultat och svensk ingenjörskonst används av energibolag. Jag hoppas att myndighetens stöd ska hjälpa företagen vidare i utvecklingen mot den stora vindkraftmarknaden, säger generaldirektör Tomas Kåberger i en kommentar.

Projektledare vid Vertical Wind Industry AB är Björn Hellström.

Källa: Statens energimyndighet, STEM
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14