23948sdkhjf

Mörrums Finmekano anar en ljusning

Mörrums Finmekano kan se tillbaks på 15 års obruten expansion med goda vinster. En liten nedgång har man märkt av efter årsskiftet, men VD Fredrik Elison tror att vi nu har bottnat i lågkonjunkturen och att en ljusning är på gång.
– En bransch som vant sig vid att varje bokslut är bättre än det förra drar lätt till sig lycksökare som kanske inte alltid är så seriösa. Det är i första hand de som nu kommer att försvinna när affärerna sviktar, så det kanske inte enbart är en nackdel att få sig en tankeställare då och då, tror Fredrik Elison som är VD på Mörrums Finmekano.

Mörrums Finmekano kan se tillbaks på 15 års obruten expansion med goda vinster. Det är vinster som använts för investeringar i maskiner, datorstöd och kompetensutveckling, något som gör att man ännu så länge bara drabbats måttligt av de dåliga tiderna. Fram till årsskiftet 08/09 hade man inte känt någon nedgång alls, men sedan årsskiftet har man varit tvungen att minska personalstyrkan från 30 till 25 anställda.

– Våra kunder finns inom fordonsindustrin till 20 procent, maskinindustrin 30% och livsmedelsindustrin 50%. Det är de två förstnämnda som nu minskat sina beställningar hos oss med hälften, medan livsmedelsindustrin ligger kvar som tidigare, förklarar Elison.

Maskinutrustningen på företaget består av en 5-axlig Integrex multimaskin, en 5-axlig fräsmaskin, 10 NC-fräsar, 8 svarvar, 5 gnistar och 3 planslipar. Alla är moderna och uppgraderade, något som gör att Fredrik Elison sover gott om natten trots allt.

När det är sämre tider ställs det stora krav på flexibilitet hos underleverantörerna. Den tidigare framförhållningen på 4-5 veckor har nu krympt till bara någon dag. Kunderna väntar helt enkelt längre med att lägga sin beställning.

– Eftersom vi ligger i framkant med maskiner och programvara så vill vi vårda personalen som är det viktigaste vi har nu när det handlar om att övervintra. Den dag det vänder så kan det lätt uppstå en kapacitetsbrist om man gjort sig av med kunnigt folk, så vi försöker i det längsta att behålla så många som möjligt, även om det innebär att många ibland får syssla med underhållsarbeten av olika slag. Kompetens är något vi investerat mycket i och den investeringen är lika viktig att skydda som maskiner och programvara, avslutar Fredrik Elison som tror att vi nu har bottnat i lågkonjunkturen och att en ljusning är på gång.

Bilden:
– Vi är i framkant när det gäller investeringar i både datorstöd, maskinutrustning och kompetens, och det tror jag gör att vi klarar lågkonjunkturen bra och snabbt kan vara beredda när det vänder, säger Fredrik Elison, VD på Mörrums Finmekano.

Källa: Mörrums Finmekano

Om företaget
Mörrums Finmekano ägs till lika delar av Fredrik Elison och Kent Lundkvist. Man är legotillverkare åt fordons- maskin- och livsmedelsindustrin, och har tack vare framsynthet och kloka investeringar lyckats klara den globala lågkonjunkturen relativt hyggligt. Mer information på www.morrumsfinmekano.se

Vad tror du - är en ljusning på gång för ert företag? Var med och rösta i vår undersökning!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078