23948sdkhjf

12 pumpsystem till Afrika

Grundfos, Roskildefestivalen och danska Folkkyrkans Nödhjälp donerar 12 pumpsystem till Afrika.
Grundfos, Roskildefestivalen och danska Folkkyrkans Nödhjälp går samman för att leverera rent vatten till avlägsna byar i Malawi, Afrika. Totalt donerar de 12 SQFlex-system med djupbrunnspumpar från Grundfos till utvalda byar i Afrika, ett led i samarbetet mellan de tre organisationerna.

Grundfos SQFlex-system innehåller ett komplett system för djupbrunnspumpar som drivs av solenergi, vindenergi eller en kombination av båda. En perfekt lösning för avlägsna platser där det är många soltimmar och mycket vind men brist på tillgång till el, vilket är fallet i Malawi.

På Roskildefestivalen i år kommer ett antal SQFlex-system att ställas ut för att skapa uppmärksamhet kring problematiken med rent vatten och tillgång till el som många människor i världen upplever dagligen.

"Vi levererar kallt vatten till duscharna som deltagarna får använda gratis med hjälp av vatten från sjön, säger Grundfos funktionschef Jan Heegaard. "Duschanläggningarna strömförsörjs via solpaneler och små vindkraftverk som är anslutna till dem. Vi visar på så sätt hur förnyelsebar energi kan användas för att förbättra levnadsvillkoren för många människor . "

De senaste åren har Malawi drabbats hårt av klimatförändringarna. Vissa år kommer det mycket regn och andra år kommer det inte något regn alls. De 12 pumpsystemen från Grundfos ska bidra till att man undviker problem med torka genom att konstbevattna utsatta områden och därmed säkerställa en god skörd av de livsnödvändiga grödorna.

Varje SQFlex-system kommer att försörja ett område på fem till sex hektar (50-60 000 m²) uppdelat i sektioner på ca 500 m² per familj. Vattnet ska pumpas från ett djup på 20-60 meter under markytan. Det kommer att användas mellan 10 och 20 GF 80 solpaneler för att kunna lyfta vattnet till behållare varifrån det kan tappas, berättar Jan Heegaard.

Framtiden har behov av oss. Nu!
”När man är på festival tänker man inte så mycket i nuet”, säger projektledare Mette Ørneborg Thomsen från Grundfos. ”Men med tanke på vad som håller på att hända med klimatet och vår planet bör vi tänka på framtiden och vad vi kan göra för att värna om den redan nu. Aktiviteten på festivalområdet illustrerar en möjlighet.

Installationen vid sjön är en del av Roskildefestivalens klimatkampanj ”Green Footsteps” och Grundfos initiativ ”Future Now”, där båda har för avsikt att generera och utbyta goda idéer och kunskap om hur klimatförändringen och den globala uppvärmningen kan stoppas. Därför tar Grundfos med sig en enastående bokstavssamling till Roskildefestivalen i form av 220 cm höga Future Now bokstäver.
Utställningen finns att beskåda nere vid sjön i område K 29/6-5/7.

För mer info, besök: www.future-now.com

Källa: Grundfos
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095