23948sdkhjf

Saab tar flygorder värd 105 miljoner kronor

Saab har utsetts till samordnare för MIDCAS-konsortiet . Kontraktet är värt cirka 50 miljoner euro, varav Saab tilldelas cirka 105 miljoner kronor.
Saab har utsetts till samordnare för MIDCAS-konsortiet som tilldelats ett kontrakt av EDA (European Defence Agency) för att bidra till ett så kallat sense and avoid-system , vilket krävs för att obemannat flyg ska kunna flyga i vanligt luftrum.

Kontraktet är värt cirka 50 miljoner euro, varav Saab tilldelas cirka 105 miljoner kronor .

Innan obemannat flyg kan tillåtas flyga bland vanliga, bemannade flygplan i gemensamt luftrum krävs ett system som kan upptäcka och undvika potentiella kollisionsrisker (sense and avoid). Det europeiska MIDCAS-projektet strävar efter att bidra till en sådan lösning.

Saab har utsetts till samordnare för konsortiet, som består av 13 europeiska flygindustrier , och kommer att sköta projekthantering och övergripande samordning samt arbeta med tekniken som ser till att kollisioner undviks.

De två övergripande målen för MIDCAS är att:
• Demonstrera teknik för ett så kallat sense and avoid-system så att obemannat flyg kan uppfylla kraven på trafikseparation och undvikande av kollisioner i gemensamt luftrum.

• Tillhandahålla den tekniska bakgrunden för en sense and avoid -standard i samarbete med relevanta europeiska organisationer.

- I projektet samlas 13 av de ledande flygindustrierna i Europa för att samordna de olika europeiska initiativ som tagits i sense and avoid-frågan och hitta en gemensam väg framåt. I grunden finns EDA:s strategi för införande av obemannat flyg i gemensamt luftrum, säger Lennart Sindahl, vice vd och ansvarig för Aeronautics-segmentet inom Saab.

- Bara genom samarbete och en gemensam europeisk överenskommelse kan vi uppnå en acceptans för den här tekniken. Sense and avoid-teknologin är en nyckelkomponent för att vi ska kunna utnyttja den stora potentialen hos obemannat flyg i både civila och militära sammanhang.

MIDCAS-konsortiet består av 13 europeiska företag från de fem bidragande medlemsländerna: Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Sverige. Sverige har utnämnts till ledande nation med Saab som samordnande företag.

Konsortiets består av:
- Saab (utsedd till samordnare)
- Alenia Aeronautica S.p.A
- Diehl BGT Defence GmbH & Co. KG
- Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e. V. in der Helmholtz-Gemeinschaft
- EADS Deutschland GmbH
- ESG Elektroniksystem- und Logistik-GmbH
- Galileo Avionica S.p.A
- INDRA SISTEMAS S.A
- Italian Aerospace Research Centre CIRA S.c.p.A
- Sagem (Safran Group)
- Selex Communications S.p.A
- SELEX Sistemi Integrati S.p.A
- THALES Systèmes Aéroportés S.A.

Källa: Saab



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094